David och Goliat Konsten att slåss mot jättar.
Grymt bra

Vinner den som är störst, bäst och vackrast eller är underdogen den slutgiltiga segraren?

Resultatet i bibliska berättelsen om David och Goliat inträffar ofta i vår nutid och moderna värld. I boken David och Goliat -konsten att slåss mot jättar skriven av Malcolm Gladwell berättar han om människor som på förhand ser ut att vara förlorare.

Handling David och Goliat
Handling

Det är personer som vänt svåra lägen och tillfällen som först verkade oönskade men som senare paradoxalt nog visade sig vara önskvärda och ledde till framgång. Istället för att känna sig nedslagna av sin jobbiga situationer såg de möjligheter att vända dem.

Annons

I boken finns det bland annat berättelser om dyslektiker som trots sitt handikapp nått toppskiktet i branscher som juridik och finans. Den ena är en av världens främsta försvarsadvokater och den andra är VD för investmentbanken Goldman Sachs

Försvarsadvokaten nådde toppen med något som kallas kompensationsinlärning. Det vill säga eftersom han hade så svårt att läsa kompenserade han med att bli en väldigt skicklig lyssnare och lärde sig den vägen. Han blev också otroligt duktig på att uppmärksamma kroppsspråk och talhastighet.

Finans VD,n var riktigt streetsmart och hans resa till finanstoppen började med en taxiresa.

Rätt eller fel

Vissa av tillvägagångssätten kan möjligen uppfattas som fel väg att välja. Men vad är rätt och fel egentligen? Spelets regler kanske tvingar folk att bli lite av en ”Trixtershjälte”

Oavsett rätt eller fel kan man fråga sig om det verkligen är rätt av de människor som är födda in i privilegium. Har de rätt att stänga ute de som står på utsidan och inte är lika lyckligt lottade med samma förutsättningar?

Bokpärm David och Goliat
Pärm till pärm

David och Goliat

Vidare bland bokens 265 sidor finns fler sköna kapitel om fördelar med nackdelar. Boken är otroligt underhållande. Den är fylld med exempel tagna ur verkligheten där David åter igen segrar över Goliat gång på gång, fast i modern tid.

Böcker av Malcolm Gladwell

Tidigare böcker från författaren finns succéer som Tipping Point, Blink och Framgångsfaktorn. Boken David och Goliat kom ut 2013 och håller i högsta grad än idag.

Dela artikeln.
Annons

Vad tycker du?

Skriv kommentar
Fyll i namn