Nu har första tågresorna med bildbanksfoto gjorts. Detta i syfte att utöka Internetfotos bildarkiv med featurebilder på svenska myndigheter och svenskt rättsväsende runt om i landet.
Featurebilder är tidlösa bilder som kan användas i återkommande i press och nyhetsrapporteringar för att illustrera likartade händelser vid olika tillfällen. Som exempel är hundsmuggling en högfrekvent återkommande problematik runt om i landet.
Myndigheter och rättsväsende
Tullverk, Polismyndigheten, Länsstyrelser, Jordbruksverk och domstolar har mängder av fall med djurärenden. Dessutom ställs dessa verksamheter hela tiden inför nya ärenden då det gäller att upprätthålla landets djurskydd i svensk lagstiftning.
Till Internetfotos kommande press och nyhetsrapportering om hundar som blir del i rättsprocesser är det därför bra att ha tillgång till egen bildbank. Planen är egna featurebilder som visar den myndighet och rättsväsende som blir företrädande organisation i ett djurärende runt om i Sverige
På rättvisans spår
Första tågresorna är nu gjorda för att hitta bra flöden att fylla på med nya bilder hela tiden. Men jag måste erkänna att det är inte alldeles helt enkelt. Att röra mig med rejäl kamera och fota entréer, flaggor, byggnader, vägg- och takskyltar etc... Så känns det som att deras säkerhetsavdelningar får ett skarpt vakande öga på en.
Och visst förstår jag dem. Det kan se rätt misstänkt ut att det står en fotograf och spanar och rör sig i olika håll runt byggnaden. Sen att det ser ut som man väntar på något så är det också sant.
I fotande gällande featurebilder gäller det att undvika fota människor så de är identifierbara. Att bara gå fram snabbt till motiven och snabbt låta kameran fånga de perfekta bilderna. Nope, så är det verkligen inte.
Oftast kommer någon person gående, en bil passerar eller så hänger flaggor som våta trasor så man måste vänta in bra vindar som vecklar ut dem. Om det nu inte är en helt vindstilla dag den dagen.
Tunn linje att vandra på mellan myndighet och buse
Samhällsklimatet i Sverige har hårdnat där kriminella element inte verkar sky några som helst medel eller visar noll respekt mot personer som arbetar inom ovan nämnda verksamheter.
Myndighetspersoner får säkert utstå en hel del påhopp, hot och andra otrevligheter. Men trots tuff utveckling i samhället gäller det att kunna värna pressfriheten med bilder, ljud och texter. En medieplattform utan bilder blir ingen bra press och nyhetsrapportering.
Så det blir till att fortsätta fånga bilder runt om i landet. Att vara fotograf och röra sig bland allmänheten med större kameradoningar än mobil och kompaktkameror kan också bli rätt stökigt.
Myndighetspersoner kan tro man är där i illvilja och busar är väl inte alltid så pigga på att hamna på bild. Så vägen är rätt tunn att vandra på där emellan.
Ett alternativ jag gör ibland för att underlätta fotoprocessen är att ringa eller gå in och meddela i receptionen varför jag är där med kamera och vad syftet är. Men detta är något som känns allt mer som att det behöver läggas till som fast rutin i alla lägen. Trots att det handlar om myndighetsfoto på offentliga platser, byggnader och miljöer.
Den trevliga hundstaden
Tågresandet runt om i landet innebär inte bara springa runt som en myndighetspaparazzi. Utan det är självklart läge att också uppmärksamma det goda hundlivet i staden. Medan jag stod och fotade Förvaltningsrättens entré och fasadskyltar i Göteborg tassade den här härliga dreven emot mig.
Självklart måste jag fråga om jag fick ta en bild på honom och det gick bra. Mannen berättade att vovven heter Sigge och är 1,5 år.
Det finns massor av trevliga spontana hundmöten att göra. Hundvänliga restauranger, caféer, hotell och andra verksamheter i städerna är också något bra att uppmärksamma. Är det hundevent i stan kommer jag gärna för den sakens skull.
Konstig hund
En sak jag gjorde på första tågresan till Göteborg som var väldigt kul att uppmärksamma. Götet har en hel del allmän konst där hundar ingår i konstverken, så jag passade på att ta en konstvandring i stan. Återkommer med inlägg om det, så häng på och kolla.
Hundmöten på tågen
Sen tillkommer givetvis vovvar som reser med på tågen. Det verkar som hundägare tycker att det går rätt bra att ha med sig hunden i de vagnar som husdjuren får hänga med i.
På mina första fotoresor har jag mött människor som både har med sig sin hund på sin privatresa men även de som arbetspendlar och har med sig sin hund på jobbet.
Ett möte var då jag reste med SJ till Sundsvall. På min hemväg träffade jag på labradorerna Tora 8 år och Ester 1,5 år som hängde med husse som klarar av konststycket att ha med sig två vovvar.
För den som vill och kan medverka med lite fix och trix och skifta plats i vagnen så det passar medresenärerna allt eftersom folk kliver av och andra kliver på tåget. Då brukar de mesta lösa sig.
Annan sittplats
Då jag själv den 8 november klev på eftermiddagståget tillbaka till Stockholm då jag varit och fotograferat i Härnösand. På tåget var det en äldre kvinna som opererat sin fot. Hon behövde ha sitt lindande fotpaket i högläge som råkade vara min bokade sittplats.
Men det fanns några tomma stolar eftersom det kanske inte var så högt restryck från Härnösand den här måndagskvällen. Så självklart fick hon sitta så med sin onda fot medan jag hittade en annan plats bredvid.
Resan från Härnösand till Stockholm tog cirka 5 timmar. På tåget gick det utmärkt att jobba med bilderna jag fångade under dagen. Det som segade lite var Internet. Även farten på tåget höll först kanske inte de högre hastigheterna ned till Gävle. Men där efter visslade det på i 200 km i timmen.
Till Stockholm kom vi i iallafall enligt tidtabell. Så det som kändes lite segt mellan Härnösand och Gävle var alldeles säkert beräknat.
Det blir säkert mer tåg med myndighetsfoto, uppmärksamma städernas hundvänlighet och på tågen jobba med bilder och förhoppningsvis möta fler vänliga människor och härliga hundar.
Följ gärna Internetfoto på Facebook och RSS prenumerera så får du uppdateringar när nya artiklar och inlägg publiceras.