Illustration Brottsplatsundersökning av hylsor efter skjutning.
Inga skott utan ammunition.
Hundägare finns inom alla samhällsgrupper och branscher. Anonym snabbfråga

Är du hundägare?

Så här ser svaren ut just nu

Laddar ... Laddar ...

Vapen blir verkningslösa när skytten inte har något att fylla dess magasin.

Det skulle vara intressant att veta var all ammunition kommer ifrån som används i alla de skjutningar som för närvarande sker runt om vårt land.

Hur ser egentligen ammunitionslogistiken ut i Sverige. Smugglas patroner och hylsor. Eller tillverkas de av skyttarna själva. Kanske stjäls ammunitionen från personer och verksamheter som har större tillgång till skottprojektilerna.

Till Internetfoto YoutubeInternetfoto YouTube

Det finns säkert oändligt många fler kanaler och tillvägagångssätt för att komma över den viktiga detaljen vid varje skottlossning. För hur kommer det sig egentligen att det finns så många möjlighet att tanka de stora mängder illegala automat och andra typer av skjutvapen som verkar vara i omlopp.

En annan sak som dyker upp som fundering. Hur ser lagstiftningen ut i de fall då personer kliver in över den svenska landsgränsen med väskor fyllda med hylsor, kulor och krut.

Om det då bara handlar om ammunition och inga vapendelar hittas. Räknas det då som ett vapenbrott. Ifall det också visar det sig vara en ansenlig mängd. Vilka åtgärder görs då och hur rubriceras ärendet och vad blir den rättsliga påföljden.

Nationellt forensiskt centrum i Linköping

Linköpings Polishus med NFS, Nationellt forensiskt centrum.
Linköpings Polishus med NFC, Nationellt forensiskt centrum.

Det här med hylsor är något som NFC i Linköping säkert arbetar med när de får in dem från skjutningar. Vapen lämnar sitt avtryck på hylsan och kan matchas när de påträffas vid olika tillslag. Men även hylsan borde väl ha någon form av identitet som kan vara till hjälp att se var ammunitionen kommer ifrån.

Miniworld-Illustration brottsplatsutredning vid skjutning.
Varje hylsa kan vara avgörande.

Ammunitionsfrågan kan kanske därför vara bra att kika ännu djupare på varje enskild hylsa för att stävja den våldsvåg med skjutningar som för närvarande råder.

För en sak är säkert. Får man stopp på ammoflödet lär skjutningarna minska. Ett vapen utan ammunition är inte mer skadligt än möjligen de skador man kan få ifall man får det kastat på sig.

Meddela de i ditt nätverk som kan vara intresserad av det här inlägget.
Prenumerera påDet finns alltid något att fira eller uppmärksamma. Varje söndag skickas nyhetsbrev med efterkommande veckas temadagar, namnsdagar och nationaldagar.