Politiker och hundorganisationer möttes i Riksdagen för att diskuterar alternativ till rasförbud, ansvarsfull uppfödning och tillsyn.
Kunskapsseminariet "Farliga hundar eller olämpliga ägare" hölls efter att ledamöterna Marléne Lund Kopparklint (M) och Beatrice Timgren (SD) bjudit in Hundstallet, Svenska Kennelklubben och Irene Westerholm etolog från APBT- federationen Sverige
Ledamöterna Marléne Lund Kopparklint och Beatrice Timgren ansvarar för djurfrågor i Miljö och Jordbruksutskottet.
Syftet med seminariet var för att diskutera orsakerna till vad som kan ligga bakom de incidenter med hundar som senaste tiden rapporterats i media.
I nyheter och andra program som Kalla Fakta berättas både om människor och andra hundar som blivit svårt bitna av så kallade "Kamphundar"
Etolog
Det har fört med sig rop om krav på rasförbud. Men hjälper det? Inte enligt etolog Irene Westerholm som även är sakkunnig i djurplågeriärenden.
Irene kan påvisa flera studier som bland annat visar att rasförbud inte fungerat i andra länder. Det som däremot ligger till grund för att hundar, oavsett ras blir aggressiva är främst dåliga miljöer för hundar och människors okunskap om att fostra och träna sin hund.
Hundstallet
Hundstallets Karolina Lasses är chef för verksamhetens hundvälfärd. Hon kopplar på den linjen med orden "Vänlighet är lika med säkerhet"
Karolina berättar om Hundstallets arbete och hur det ser ut i deras uppdrag med att exempelvis ta hand om hundar som omhändertagits av olika myndigheter som länsstyrelser eller Polismyndigheten.
Beroende på vad hundar lever i för miljöer präglas den av det. Mycket våld, kriminalitet, droger leder till att hundar från sådana miljöer till slut kan bli aggressiva och farliga.
Förutom omhändertagande med hundar som utvecklat aggressivt beteende i sådana miljöer finns även fall där människor många gånger med psykisk ohälsa i grunden har samlat på sig för många djur och som de inte kan ta hand om.
Sådana djur lever ofta väldigt trångt, smutsigt och får varken tillräcklig tillgång till vatten, mat eller omvårdnad.
Svenska Kennelklubben var också på plats för att berätta om sin verksamhet
SKK,s externa kommunikatör Janina Pfalzer berättade om SKK,s olika avdelningar och uppfödning.
Hennes kollega Helena Frögéli som arbetar hos SKK som husdjursagronom samt avelskonsulent och mentalitet beskrev bland annat hur en mentaltest för en hund går till.
Seminariet Farliga hundar eller olämpliga ägare
Eventet hölls i Sveriges Riksdag RÖ2-10 den 6 mars 2024 kl 11-13 Sammanlagt var det 32 personer på plats och fyllde lokalen.
Hundstallets kommunikationschef Johnny F Kroneld inledde och startade seminariet inför publik där tre riksdagsledamöter från olika partier samt fyra politiska tjänstemän deltog.
Till seminariet hade även olika representanter från olika hundorganisationer och företag kommit. Även några elever från Djurgymnasiet var på plats.
Talare
- Johnny F Kroneld - Kommunikationschef Hundstallet
- Karolina Lasses - Hundstallets chef avd Hundvälfärd
- Irene Westerholm - APBT - federationen Sverige. Etolog och expert på på rasen American Pitbull terrier samt sakkunnig i djurplågeriärenden.
- Janina Pfalzer - Extern kommunikation Svenska Kennelklubben (SKK)
- Helena Frögéli - Husdjursagronom och avelskonsulent/mentalitet Svenska Kennelklubben (SKK)
Talarna var inbjudna av Riksdagens Miljö och Jordbruksutskott
- Riksdagsledamot - Beatrice Timgren, Sverigedemokraterna, ansvar Djurfrågor
- Riksdagsledamot - Marléne Lund Kopparklint, Moderaterna, ansvar Djurfrågor