Notvikstornet
Vy från andra sidan sundet vid plasten för Prästötornet

Utöver Brännklintstornet som skulle skydda Bomarsund från landanfall fanns två torn som skulle skydda Bomarsunds fästning från anfall från den norra sjövägen.

Notvikstornet högt beläget med 20 talet kanoner på sundets ena sida och på andra sidan sundet på ön Prästö stod Prästötornet.

Notvikstornet har en hel del spännande ruin kvar medan Prästötornets grund är det enda som finns kvar. Utsikten från Notvikstornet är ju bara för läcker, är du på Åland rekommenderas du att besöka platsen. Gott om parkeringsplaster finns vid nere vid huvudfästningen för att sedan promenera en bit upp till tornet.

( Klicka på första bild för förstoring. bläddra med tgb piltangenter)

Notvikstornet Bomarsunds Vandringsled

Har du stadigt på fötterna och är beredd på en cool vandring tar du dig runt på Bomarsunds vandringsled som är på ca 4,2 km med varierad terräng. Vandrar du leden mellan Notvikstornet och Brännklintstornet gäller det att ha hyfsad kondition.

Nere vid huvudfästningen går det bra att enklare gå runt ruiner och få se en hel del kanoner, de som vill se tornen och som kanske inte klarar av att gå så långt finns möjligheten att ta bilen och smyga lugnt på grusvägarna som leder till tornen.

Wikipedia

Slaget vid Bomarsund

 

 

Bussigt att du delar, tack

Vad tycker du?

Skriv kommentar
Fyll i namn