
En möjlighet för turister och lokalbefolkning att verkligen få se den åländska landsbygden med gårdar och åländsk kultur.
Till Ålands återkommande skördefest i september kommer många busslaster med turister för att få magnifika möjligheter att få se och upptäcka Åland och dess kultur.

Skördefesten lockar självklart även de bosatta på Åland som åker runt och besöker gårdar och handlar deras lokalproducerade produkter.
Till skördefesten har många gårdar även popup-serveringar. I dem kan man köpa och äta åländskt på plats, handla hantverk och andra åländska varor.

Bröd, kaffe från lokalt rosteri, äpplen, grödor, ullprodukter, öl och mycket annat som ålänningarna producerar.

Även kultur presenteras. Bomärken har en historia som till och med är äldre än runskrift. Ett välfyllt museum fanns att besöka där bruksföremål märkta med bomärken från gårdar runt om Ålands "socknar" var representerade. Äldsta föremålet var ett borrhandtag från år 1722

Ålands skördefest 2023 pågick i tre dagar (fre-sönd)
Från den 22 sep till och med den 24 september.
En riktigt cool grej som finns på Åland är något som går under benämningen Axgan. Det är en person som befinner sig på Åland och så långt som möjligt konsumerar lokalproducerade varor och handlar dessa av åländska köpmän.
AX kan beskrivas som en (ännu inofficiell) landskod för regionen Åland. Bokstavssuffixet .ax fungerar även som toppdomän för åländska webbplatser.
Konflikter, strider och vikten av stor tillgång till egen självförsörjning

Utöver skördefest från landsbygdens alla jordbruk, fiskevatten och jaktmarker har Åland även många spännande platser och intressant historia. Bland annat är exempelvis Bomarsunds fästning med dess alla ruiner och kanoner en plats.

Här var till och med Kung Carl XVI Gustaf på besök då kungen och drottning Silvia var på Ålands 100-åriga självstyrelsedag den 9 juni år 2022
Då besökte de bland annat Bomarsunds nya besökscenter. Lunchade gjorde kungaparet på en restaurang intill Kastelholms slott som ligger drygt 9 kilometer från Bomarsund.
Kastelholms slott omnämns i skrift redan år 1388 Här har bland annat Gustav Vasas far Erik Johansson Vasa varit hövitsman (vanligaste titeln på militär befälhavare under senmedeltiden) år 1504 - 1505

Åland har en därför en spännande historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Något som har stor betydelse även för Sveriges historia eftersom Åland var en del av det svenska riket fram till år 1809

Befolkning och självförsörjning

Till vardags bor det drygt 30 000 personer på Åland. Genom att också vara ett självstyre har Åland egen polis, flagga, frimärken och registreringsskyltar. Dessutom är Åland demilitariserat som under fredstid saknar militär närvaro och aktivitet.
Åland har nio landsbygdskommuner och sju skärgårdskommuner. Flesta människorna bor i Mariehamn som är den enda staden.

Ålands främsta inkomstkällor är sjöfart färjetrafik och turism. Men även förädling av jordbruk och fiskeprodukter är viktig för den åländska kassan.
Världsläget som darrar spänt runt om i världen är det därför bra att ännu har kvar ett eget omfattande lantbruk med jordbruk, skogsbruk och till sjöss fiske.
Det säkrar till bättre möjlighet till egen försörjning när sanktioner och bojkotter drabbar länder och människor som hamnar och som redan hamnat i konflikter.
Då lär det vara bra att egna befolkningen kan förse sig med egenproducerade varor som skördefesten fylldes med.
För vem vet. Kanske det som vetenskapsmannen och geniet Albert Einsteins tidigare uttryckte sig med blir en verklighet framöver.

A. Einstein lär ha sagt: ”Jag vet inte med vilka vapen det tredje världskriget kommer att utkämpas med, men det fjärde kommer utkämpas med käppar och stenar”
Internetfoto erbjuder
Bildservice för hundvänliga verksamheter. Anlita och beställ bilder med redaktionellt bildspråk för webb och utskrifter i era kanaler.
Fotouppdrag - Med resarch för att belysa era unika detaljer,