Svenskt rättsväsende och offentlig hundkonst runt om i landet
I rättvisans spår.

Två hundskulpturer uppmärksammades i Sundsvall då jag var där i främsta syftet att fota bildbanksbilder på svenskt rättsväsende och svenska myndigheter.

Det var en riktigt grå och blöt novemberdag då jag kom med SJ 3000 snabbtåg nr 30560 till Sundsvall för att fota svenskt rättsväsende och offentlig hundkonst.

Syftet är för att jag är i gång och fyller Internetfotos bildbank med egna arkivbilder från det svenska rättsväsendet och myndigheter runt om i landet.

Anonym snabbfråga

Är du hundägare?

Visa resultat

Laddar ... Laddar ...

Svenskt rättsväsende

Svenskt rättsväsende och offentlig hundkonst runt om i landet
Domstolar i Sundsvall

Inom Sveriges rättsväsende finns 6 stycken Hovrätter. En av dem finns i Sundsvall och därav tågresan. Hovrätt, Kammarrätt, Tingsrätt, Polismyndighet och några andra myndigheter var planerade att fota på den här SJ-färden.

Bilderna är tänkta att användas som illustrationsbilder till kommande press och nyhetsartiklar om hundar som blivit del i rättsprocesser. Hundsmuggling, djurplågeri och andra fall där djur ingår är ett av fokusområdena Internetfoto bevakar då det gäller den mer allvarliga pressbevakningen här på webbplatsen.

Offentlig hundkonst runt om i landet

Svenskt rättsväsende och offentlig hundkonst runt om i landet
"Spår"

Sen måste givetvis tunga ämnen även vägas upp med lite mer lättsamma artiklar. Ett par saker jag tycker passar bra att satsa på är att uppmärksamma hundvänliga platser och offentlig hundkonst som finns runt om i landet.

I Sundsvall hade jag därför sett ut två hundskulpturer jag ville plåta då jag var färdig med rätts,- och myndighetsfotandet. Första skulpturen jag begav mig till låg en rejäl bit från domstolsbyggnaderna.

Trots regn och ett grått molntak var det bara pjäxa iväg. Visst att man kan ta en buss. Men det blir liksom lite mer sport att promenera. Dessutom upptäcker man staden på ett helt annat sätt när man ska navigera sig fram på trottoarer.

Digital uppmaning runt om i landet

Det kan visserligen se lite förvirrat ut när man går fram där med sina lurar i öronen och lyssnar på Google maps GPS instruktioner. Det känns dessutom som att man inte riktigt leds fram de smidigaste vägarna där man får vrida och vända på sin position.

Promenader till målen kan kännas hur långa som helst. När man varit framme och ska gå tillbaka känns sträckan däremot bra mycket kortare.

Under flera av mina stadsvandringar har jag flera gånger efter fototillfällena upptäckt att det oftast finns andra vägar tillbaka som är mycket kortare än när jag gick dit.

Som exempel i I Göteborg. Där var det extra spännande ifall jag skulle hitta fram eller inte. Byggstängsel runt typ i hela stan. Sen en GPS som skickade iväg mig som en kula bland bumprar och andra hinder som i det värsta flipperspelet.

Dessutom stötte jag på lite patrull med rättsväsendet där. Men det får bli ett eget blogginlägg om det tillfället lite senare.

Men i Sundsvall fick jag också trixa och fixa för att fånga bilderna. Då jag skulle gå till första hundskulpturen fick jag vägvalet från GPS:en att gå upp för en lång uppförsbacke. Intressant känsla bara det att gå där i regnet med typ en 6-7 kg kameraväska hängande på mig.

Hellbergsgårdens Äldreboende

Hundskulptur Hellbergsgården
Hundskulptur i omsorgen

Jag visste att granitvovven skulle finnas på en tomt till ett äldreboende. Efter lite strul med GPS:en var jag äntligen på plats. Men då upptäckte jag hundskulpturen var uppställd på en inhägnad tomt där grinden var surrad med en kedja som hölls ihop med ett låst hänglås.

Äldreboendet visade sig vara en verksamhet för demensboende. Det är ju inte en direkt klok idé att börja klättra in över staket och härja på ett sånt. Utan jag Googlade reda på telefonnumret och ringde till avdelningen och fick tala med verksamhetschefen.

Granitvovve
Granitvovve i trädgården.

Chefen kom ut och jag presenterade mig och berättade mitt syfte och mål. Hon tyckte nog att det var aningen annorlunda grej men jag fick känslan av att hon även tyckte det var ett kul tillfället och att hon ville hjälpa till.

Det handlade ju inte om att gå in i någon fastighet eller så för att fota. Utan det offentliga konstverket stod en bra bit ifrån huset. Därför såg hon till att låsa upp så jag fick komma in genom grinden och gå fram och plåta granitvovven.

Efter en lång promenad i ett regnigt och dimmigt Sundsvall var bilderna därmed på plats kameran. Det var storyn om den sittande vovven utanför äldreboendet. Ett konstverk från 1998 av Lars Widenfalk.

Tack till verksamhetschefen på Hellbergsgårdens Äldreboende 🙂

Bronsskulptur Spår

Spår i småbåtshamn
Spår i småbåtshamn

Nästa offentliga konstverk låg nere vid Inre hamnen nere vid stan. En plats som är rätt nära Sundsvalls centrala delar. Av någon märklig anledning kändes vägen dit bra mycket närmre än då jag gick till den sittande hunden bakom stängslet.

Dit gick jag på bron över E4:an När jag gick där ifrån blev vägvalet under E4. Det var bara gå ned ett par gator och sedan var det bara följa raka spåret bredvid kajen i ett par kilometer tills jag kom fram till Tivolibron där jag gick över till Nya Hamngatan

På Nya Hamngatan låg nästa mål. En bronsskulptur som heter Spår. Det är ett konstverk från 2009 gjord av konstnär Linnéa Jörpeland. Spår är en blöt hund där dennes våta tasspår är på plattorna.

Spår mot Gryning
Spår mot Gryning

Konstverket är ett av Jörpelands tre bronsskulpturer utefter kajen. En serie konstverk som gestaltar skeenden. En bit ifrån Spår finns Ängeln som drar undan mörkret och öppnar för ljuset.

Konstverket "Gryning"
Konstverket "Gryning"

Den här konstrundan med hundar i fokus avslutas märkligt nog med en kattinstallation. Mötet är den tredje bronsskulpturen på kajen av Linnéa Jörpeland.

Konstverket "Möte"
"Möte"

Tågresan med SJ till Sundsvall gjordes den 1/11-21

Härnösand

Så, det var Sundsvallsresan. Men bild på Länsstyrelsen Västernorrland gjordes inte här. Den myndigheten finns inte i Sundsvall utan den är placerad i Härnösand. SJ-resan till Härnösand gjordes därför några dagar senare. Bild på länets Länsstyrelse är därmed fotad den också. Men det får bli i nytt inlägg om Härnösand.

Dela till ditt nätverk

Var med och stötta Internetfotos fristående mediearbete. Ditt finansiella bidrag möjliggör Internetfotos fortsatta arbete med undersökande fotojournalistik till förmån för hundars välmående och samverkan med människor.

Din gåva stöttar bland annat till:
Resor för fotorapportering runt om i Sverige
Utrustning och programvarulicenser.

Bild pressleg
Hoppas du vill vara med och donera frivilligt belopp och göra detta möjligt.
Stort tack på förhand hälsar Patric / Internetfoto

Bidra med Swish till 073-772 04 71
Mottagare: Patric Lindén, Märk ämnesraden med Donation.
Bankgiro: 5622-0262
Plusgiro: 408 65 06-5
Du kan även välja skänka dit stöd med kort via Paypal

Vad tycker du?

Skriv kommentar
Fyll i namn