Holografi är tekniken och hologram är produkten

0
220

Då hologram skapas med reflektionsteknik måste lasern och objektet vara absolut stilla så laserljuset träffar det utan minsta vibrationsstörning.

Holografi är en teknik att avbilda föremål med laser istället för kamera. Produkten är en fysisk 3D-bild som avbildats på en glasplåt likt tidig fotografiteknik. En av flera holografitekniker är reflektionshologram. Det är en teknik man ofta använder då man avbildar saker och fasta föremål.

När hologrammet är skapat finns avbildningen alltid kvar på materialet som fångat bilden. Genom att belysa en hologramtavla med spotlight ur samma vinkel lasern träffade objektet så träder hologrammet fram med en makalös 3D-effekt. Bilden finns alltid där, men slocknar lampan syns inte hologrammet.

Vibrationstest

Laser för att upptäcka ljud och markvibrationer.
Laser för att upptäcka ljud och markvibrationer.

Reflektionstekniken kräver att det är absolut vibrationsfritt så laserljuset inte störs av svängningar från exempelvis mark och ljudvibrationer. Av den anledningen görs holograferingar främst i testade laboratorium fria från vibrationer.

Störningarna kan komma från exempelvis ljudet av ventilationsanläggningar och markvibrationer från närliggande trafikleder och mycket annat som vi människor inte känner av i vår vardag, men som uppfattas av laserutrustning.

När vibrationsstörningar inte finns kan holografen exponera objektet längre med lasern så ljuset passerar genom glasplåten och sprids över objektet framifrån som sedan studsar tillbaka på glasplåten bakifrån. Alla detaljer som finns i objektet avbildas på glasplåten.

Vid hologramutställningen 3D Vision i Skärholmen C visades bland annat ett hologram med ett mikroskop. 3D-effekten i hologrammet var att mikroskopet kändes som att det kom ut ur tavlan. När man tittade i mikroskopets okular kunde man även se den lilla insekt som låg på mikroskopets objektbord, helt magiskt.

När man avbildar människor, djur och andra objekt med rörelser används pulslaser som är en extrem snabb laserteknik. Pulslaser kan liknas med en kameras blixt.

Gaslaser

Helium Neonlaser för demonstration.
Helium Neonlaser för demonstration.

Helium Neonlaser är en typ av gaslaser som holografer kan använda för att skapa hologram. Laserljuset skapas genom elektronisk urladdning som pumpar ljuset så det förstärks mellan två speglar var av den ena spegeln är halvt genomskinlig där ljuset tränger igenom och skapar laserstrålen. Fler lasertyper som används vid holografering är argonlaser, rubinlaser etc...

Andra häftiga 3D-tekniker, men som inte är hologram

Peppers ghost

Sen finns det andra tekniker för att framställa coola 3D-effekter. Bland annat finns Peppers ghost, en teknik där man använder projektor och dator för att projicera en digital film. Tekniken används vid konserter med artister som personligen inte står på scenen.

Optisk illusion

Genom att använda optisk utrustning och digital film i ljuslådor kan man även skapa häftig marknadsföring och reklam i 3D projicering. En teknik som även den har funnits ett tag men som moderniserats rejält och återupptäckts av verksamheter i näringslivet.

Tidigare i år fanns en optisk presentation om Legos filmpremiär där tekniken fick text och figurer att se ut som de rörde sig i tomma intet mitt i fönstret.

Dela gärna det här...