Stora luftföroreningar genom ultrafina partiklar.
Alla exponeras oavsett ålder, kön eller art.

Hundar i Mexiko City har tidigare bland annat uppvisat demens. En högst mänsklig sjukdom som är mycket ovanligt för vovvar.

Luftföroreningar är ett ämne som SVT Vetenskapens Värld handlade om i senaste avsnitt som sändes igår måndag 24 februari 2020. Det var ett mycket intressant avsnitt som förklarade hur människor och djur påverkades av fordonstrafik.

Bland annat visades hur hundar påverkats i Mexiko City som under lång tid varit en stad med konstant stora föroreningar.

Kan trafikavgaser vara en av orsakerna till demens?

I slutet av 90 talet började veterinärer få in många fall med hundar som uppvisade högst ovanliga symtom som förvirring, desorientering och tillfällen då de inte känt igen sina mattar och hussar. Symtomen liknade det som vi människor med samma diagnos kallar demens.

Ny forskning visar nu hur mikroskopiska luftföroreningar kan ta sig in i oss och skada hjärnor både hos alla människor och djur. Fordon med förbränningsmotorer är kanske det störta boven som orsaker de enorma negativa hälsoeffekter runt om i världen.

Även en bil som till synes inte ryker ur avgasröret släpper ut mängder av mikroskopiska föroreningar per kubikmeter luft. Ju närmare utsläppskällan man är ju mer exponeras individen av skadliga hälsorisker. Det blir de små som oftast får ta de stora smällarna.

Chihuahuan Helvis och hans matte

Direkt avgasexponering.
Direkt men oavsiktlig avgasexponering.

Matte och chihuahuan Helvis 8 år som bor på Kungsholmen tar ofta alternativa vägar runt de stora trafikerade huvudgatorna när de är ute. Fast det är ju förstås helt oundvikligt att inte hamna bland mycket trafik när man är i citymiljö.

När dessutom bilar fastnar halvvägs på övergångsställen blir avståndet kort mellan bil och individ. Är man då barn eller hund som en liten chihuahua är avgasexponeringen påtaglig, även om avgaserna inte syns.

På dagarna är Helvis ofta med matte på kontoret. Hon arbetar på företaget War on Cancer som är ett företag som skapat en social media-APP för alla som drabbats av cancer, personligen eller som anhörig. Syftet med APPEN är att hjälpa cancerpatienter och anhöriga med det mentala välmåendet.

Grundaren har egen erfarenhet från att ha drabbats av blodcancer. Matte till Helvis berättar också att hon haft bröstcancer. Så erfarenheterna finns hos War on Cancer, och den här appen kanske kan vara till hjälp för dig eller någon du känner. Så klicka in och kolla: War on Cancer

SVT Playtips ”Giftet i luften”

Passar även på att tipsa alla att kolla Vetenskapens Värld ”Giftet i luften” som kan ses på SVT play till och med lördag 22 augusti 2020: Till programmet

Dela gärna det här...
Nyhetsbrev

annons