Hundbadet Övre Rudan i Haninge
Ett hundbad nära kollektivtrafiken.
Hundägare finns inom alla samhällsgrupper och branscher. Anonym snabbfråga

Är du hundägare?

Så här ser svaren ut just nu

Laddar ... Laddar ...

Möjligen är det kanske mest ett hundbad för hundar hos lokala hundägare i Handen som kommer hem med pendeltåget.

Hundbadet Övre Rudasjön är säkert det bad som ligger absolut närmst en kollektivtrafik man kan komma. Vovven badar nästintill från pendeltågets banvall.

Vilken galen upplevelse, tågen rullade förbi på andra sidan staketet bara några meter ifrån 🙂

Till Internetfoto YoutubeInternetfoto YouTube
Banvallsbadet
Banvallssbadet skulle passa bra.

Övre Rudasjön lär i alla fall vara en superplats för lokala hundägare som kanske har med sig sin badglada vovve och som kan få ta sig ett dopp innan de tassar hem efter en dag på jobbet eller hängt med husse/matte på något annat så här i semestertider.

Badmöjlighet
Finns en del +badmöjligheter

Till hundbadet hittar du när ni klivit av pendeln i Handen och går upp den södra utgången. Ta till höger mot Rudans fritidsområde och fortsätt höger när ni kommit ut.

Handens station utgång Rudan
Utgång Rudans Fritidsområde. Håll höger ned mot hjulspåret.

Det är ganska mycket växtlighet utefter vattenlinjen, med det är bara följa på tills ni hittar något lämpligt ställe hunden kan få tassa i.

Personbad

Rudan personbad
Personbad.

Det finns även en badplats med stora grönytor att besöka för dig som inte har hund med dig. Lokalbefolkningen vet säkert var det här ligger.

Är du hundägare?

Så här ser svaren ut just nu

Laddar ... Laddar ...

Men du som kanske åker runt på badstrandsafari och testar nya badplatser kan de vara bra att får en kort vägbeskrivning. Badet ligger väldigt nära stationen och är lätt att hitta. I stället för att vika höger håller du kursen rakt fram och går mellan de röda husen.

Til personbad
Till personbad.

Här får tyvärr inte hundar hänga med vid badet, men att ta en promenad med hunden kopplad i Rudans fritidsområde går fint.

Bad och vattenkvalité

Badkarta Sverige
Hav och Vattenmyndigheten badkarta

Oavsett var i landet du är och vill bada är tipset att kolla in sajten Havs och Vattenmyndigheten. De redovisar vattenkvalité från Sveriges alla kommuners badplatser. Prover tas och presenteras kontinuerligt så de badande inte riskerar bli sjuka av algblomning eller olika bakterier som kan finnas.

Vattenkvalité Övre Rudan
1/7-21 Utmärkt kvalité Övre Rudasjön

Den 1/7-21 var proverna bra och vattnet i Övre Rudasjön höll utmärkt kvalité enligt Havs och Vattenmyndighetens prover.

Här kan du kolla badplatser du tänker besöka: Kommuner och Badplatser

Tips på badsäkerhet för magsjuka, kramp och skademinimering

Varma svettiga dagar är det viktigt att dricka vatten, det vet säkert de flesta. Har du dessutom hund kan det vara bra att låta hunden dricka innan du kommer till badet. Är den törstig lär den annars sörpla i sig ordentligt med vatten.

Då får vi verkligen hoppas vattnet är tjänligt att bada i. Främst hundar och barn kan bli rejält dåliga av att få i sig vatten med algblomning eller annat som kan finnas där. Så se till att vovven fått släcka den värsta törsten innan bad.

Kramp

Många kanske inte riktigt tänker på det här med att salt och mineraler är viktigt för kroppens funktioner. När du svettas försvinner förutom vätska också en hel del salt från kroppens mineraldepåer. Med saltbrist ökar krampriskerna.

Vatten, meloner och annat svalkande gott får du säkert i dig. Så tipset är att du även får i dig nödvändigt salt. Grillmat, jordnötter, lite chips, salta pinnar eller rent av ha med sig lite saltat vatten kan vara bra.

Skademinimering

Kvarglömt fiskedrag
Kvarglömt/tappat nytt fiskedrag.

Sen kan det även bra bra att kolla av stället där ni ska bada så det inte ligger vassa föremål som krossat glas, trasiga aluminiumburk etc... På välklippta gräsmattor och till synes rena stränder är risken kanske mindre att trampa och göra sig illa på vassa föremål.

Men vid hundbad som Övre Rudasjö där det är mycket vegetation som fiskare kan ha varit vid för att kolla om det nappar. Det är inte alldeles ovanligt att man kan stöta på ett kvarglömt, tappat eller ett drag med vassa krokar på en avsliten fiskelina på ställen där det förekommer fritidsfiske med spö.

När Internetfoto var på plats vid Rudasjön låg där i alla fall ett fiskedrag som en tass lätt kunde ha skadat sig illa på. Därför blir avslutningen med säkerhetstipsen en uppmaning till dig som hittar eller ser något som kan skada.

Hjälp till att plocka upp och se till att det kommer bort därifrån och hamnar i en papperskorg. När vi hjälps åt minimerar vi risken att andra och oss själva att göra oss illa.

Ha en skön och kul badsommar 🙂

Meddela de i ditt nätverk som kan vara intresserad av det här inlägget.
Prenumerera påDet finns alltid något att fira eller uppmärksamma. Varje söndag skickas nyhetsbrev med efterkommande veckas temadagar, namnsdagar och nationaldagar.