Labradoren Bublik och dykaren Rasmus
Lycka till med dyket husse.

Rasmus var en av åtta dykare som rensade botten från skrot ur Lilla Värtan med Slottskajen, Norrbro, Strömgatan och Strömbron omkring sig.

Labradoren Bublik 6 år var med husse och hängde med dykteam från ideella föreningen Rena Mälaren som hade sin bas på Strömparterren då de skulle rensa skrot ur Lilla Värtan.

Dykteam Rena Mälaren
Söndagens dykteam

Bublik gillar att bada. Dessvärre var det absolut inte läge att hänga med på en simtur i de här vattnen. Bottenskrot drogs upp efter kajer och broar och en himla massa sjögräs är inte ens trevligt för en labrador att simma runt i. Sen vet man aldrig vad som finns under ytan.

Så Bublik får bada vid andra tillfällen än bottenrensningar. Han får ha lite dykledarroll på land istället då husse är på dykuppdrag med Rena Mälaren.

Inget bra läge att hänga med va?

Fast som labrador och har en husse som dyker för att rensa skrot kan det bli rätt tufft att få ligga på torra land och vänta. Men men, säkerhet före allt.

Hmpfrrr....

Ämnen som kan läcka ur batteridrivna fordon och en massa annat skrot är inte bra för hälsan om man råka svälja vattnet det legat i.

En del av söndagens skrot ur Lilla Värtan

Sen var det rätt högt runt omkring för att dra upp skrotet som dykarna lagt efter kajkanterna då de dök, synade och städade botten.

Skyddsstängsel

Utöver allt skrot är Lilla Värtan även riklig på sjögräs som en hunds tassar och ben lätt kan trassla in sig i när vattnet är lågt för att slussarna var stängda och vattnet inte pulserar som det gör när vattenflödet fylls på när de är öppna.

Trasslig dykmiljö

Rensningen av Rena Mälaren gjordes under söndagen den 16 augusti 2020. Platsen var Lilla Värtan som omges av Slottskajen, Norrbro, Strömgatan och Strömbron i Stockholm.

Lilla Värtan
Lilla Värtan

Rena Mälaren

Hittills har organisationen sedan starten 2018 i Mälaren och Östersjön tagit upp:

  • 11 ton bilbatterier.

  • Ca 290 st mindre elfordon.

  • 30 ton av övriga sopor.

Rena Mälaren startades 2018 av Fredrik Johansson. Föreningen sköts helt ideellt och är självklart i behov av ekonomiskt stöd så de kan fortsätta sitt viktiga arbete.

Så om du vill ha renare vatten men också göra så du, din vovve, andra djur och växter kan vistas i rena vattenmiljöer är donationer, gåvor och annat stöd välkommet.

Instruktioner av Fredrik Johansson

Klicka in deras webbplats och läs mer: Rena Mälaren

Dela gärna det här...
Nyhetsbrev

annons