Lavinhunden Henry gästar Naturhistoriska riksmuseet
Henry på röda mattan

Inför morgondagen biopremiär med filmen Superpower Dogs finns filmens stjärna på plats i Stockholm.

Lavinhunden Henry är en 7-årig Border Collie som är i Stockholm tillsammans med sin hundförare Ian Bunbury och filmens regissör Daniel Ferguson.

Till vardags är Henry och Ian stationerad vid skidorten Blackcomb på Whistler Mountain i Klippiga bergen. Där är de beredda att rycka in ifall snölaviner löser ut och människor kan ha hamnat under snön.

Henry har de rätta egenskaperna

För att bli en bra lavinhund är kanske de viktigaste egenskaperna ömsesidigt förtroende och kommunikation. Det ger absolut de bästa förutsättningarna att skapa många och framgångsrika sökinsatser, och det märks tydligt att Henry och Ian har det för varandra.

Henry bra kontakt med husse.
Bra kontakt

Henry håller konstant koll på Ian och uppmärksammar hans signaler både visuellt och på röstkommandon. Båda kommunikationsmetoderna är viktiga eftersom när ett stort lavinområde ska genomsökas så är en fokuserad och duktig sökhund mycket snabbare än 20 personer i en skallgångskedja med käppar.

En hunds nos är superkänslig och kan fånga upp luktpartiklar som tränger upp ur snön. Det första ett ekipaget gör när de kommer till ett område som ska genomsökas är att bestämma vindriktning och få en första bedömning av snökvalité.

Henrys nos
Känslig nos hittar människor under snö.

För många hundar kan snö vara något som packar sig och fryser till is under tassen. Men Henry har inga sådana problem i sina täta trampdynor. Skulle det mot all förmodan börja packa sig går det att spreja en typ av tassolja som gör att snön inte packar och fryser till under tassen.

Hålla koll på tassarna.
Koll på tassarna

Viktigt också är att en lavinhund kan jobba utan att tappa fokus när den är i arbete. Rasen Border collie är kända för att vara extremt duktiga på att kunna hålla på länge. Så är det även för Henry.

Ian berättar att Henrys främsta styrka är stabilitet över tid. Han dippar inte i koncentrationen även om tiden tickar iväg. När uppdrag och möjlighet till vila sen uppstår är Henry snabb att ta vara på läget att koppla av fullständigt och litar på sin förare att det är okej.

Henry vilar med Rex Specs
Passa på att vila när möjlighet ges.

År som Superpower Dog

En lavinhunds aktiva yrkesliv pågår från att hunden är ca två upp till tio år. Sen brukar det vara dags att pensionera sig från att hänga från helikoptrar, åka snöskoter eller ta sig fram på annat sätt i krävande terränger. Kanske det är skönt vakna upp en dag och få ta det lite lugnare.

Men drömmarna till action och bergsäventyr lär säkert alltid finnas med när den dagen kommer. Speciellt när man haft ett liv som Superpower dog.

Henry i fönsterljus
Senior dreamlife om några år.

Läs tidigare inlägg: Filmen Superpower Dogs på Cosmonova

Dela gärna det här...