Nobelpris i fysik 2014
Nobelpris i fysik 2014
Dela artikeln.

En fjärdedel av jordens energiförsörjning går åt till världens belysning. Glödlampan har lyst upp hela 1900-talet, men nu går LED tekniken in och spås bli den ljuskälla som kommer lysa upp hela 2000-talet. Årets Nobelpris i fysik 2014 tilldelas uppfinnarna av den blå dioden som ger LED tekniken möjligheten att skapa vitt ljus. Detta har lett till lösningar för belysningsljus som ger energibesparingar mellan 40-80% jämförelsevis mot traditionell och omodern 1900-talsbelysning.

S-märkt LED rör
S-märkt LED rör. Foto: LEDiA

Sänkta kWh och servicekostnader med LED-belysning

Moderna företag och offentliga verksamheter börjar nu byta ut sin befintliga belysning och gör stora besparingar på energi och servicekostnader. Exempelvis i ett parkeringshus med 16 timmar belysning per dygn i 300 dagar sparar närmare 140 000 kronor per år efter de bytt ut sina 390 lysrör och ersatt dem med LED rör. Även miljön skonas med minskade energibehov, varje år har koldioxidutsläppen minskat med drygt 12 ton varje år efter bytet.

Parkeringshus med S-märkta LED rör
Parkeringshus, bild från LEDiA SWEDEN AB

 

Dela artikeln.
Patric Lindén, fotoreporter som skapar bildreportage med fokus på det unika i budskapet. Presslegitimerad och ansvarig utgivare på Internetfoto med Myndigheten för press, radio och tv utgivningsbevis: 2018-084

Vad tycker du?

Skriv kommentar
Fyll i namn