Henrys nos
Känslig nos hitta människor.

Är du hundägare?

Visa resultat

Laddar ... Laddar ...

Raketer och smällare ger inte bara hunden obehag genom oljud och skrämmande synintryck på nyårsafton och stora delar av december.

Nosen och hundens luktsinne är vovvens kanske mest utvecklade organ och sinne. Nosen är därför starkt utsatt när raketer och smällare exploderar och krutröken ligger som en tät dimma på nyårsnattens midnattstimme.

Det här skulle kunna ligga till grund för att många hundar är stingslig, rädda eller rent skräckslagna flera veckor i december. Folk skjuter smällare och drar i väg raketer långt innan nyår.

Så får du tryggt och förmånligare hundägandeInternetfoto Hund-ID kort

Har hunden en gång blivit riktigt skrämd av smällare på promenaden lär den förknippa krutlukten till obehaget. Om lukten når vovven genom luften då den är hemma och inomhus kan det bli en trigger till att gå in i rädsla.

15-årsdag
Wilma mysvaknar på sin 15 årsdag

Det här märkte jag på min egna tidigare hund Wilma som unghund var både skottfast och lugn även i decembermånaderna. Men när vi var ute en decemberkväll för många år sedan då vi bodde i Kiruna.

Snöskoter
Wilma och Husse på snörik skotertur i Kiruna (scannat fotografi)

På vår promenad var de höga snövallar som gjorde att Wilma inte såg vad som hände runt henne. Dessvärre såg inte jag heller att de bakom en av snövallarna var personer i yngre åldrar som var i gång med att tända en praktpjäs. Smällen var enorm och kom fullständigt oväntat och väldigt nära oss.

Wilma
Scannat fotografi på en topphund 🙂

Efter den smällen blev hon sig aldrig lik vad det gäller att vara skottfast. Under resterande decembermånader i hennes liv var hon otroligt rädd. Hon kunde även bli väldigt rädd då fyrverkerier small av på långa avstånd och knappt hördes.

Hur blir din hund då det smäller?

Visa resultat

Laddar ... Laddar ...

Hundar spetsar säkert öronen och lyssnar mycket, men var knallen långt borta så var det lugnt. Fast när vinden låg på mot vårat håll började hon visa oro. Var de fler knallar ökade säkert koncentrationen i krutoset som också stegrade hennes tillstånd från oro till stark rädsla även då hon låg i sin trygga bädd.

Ett tips kan därför vara att åtminstone på nyårsafton hålla eventuellt vädringsfönster stängt både för vovven och brandsäkerhetens skull. En raket som flyger in kan ju ställa till med en hel del.

Wilma Bordercollie / collie
Internetfotos Wilma

Några andra punkter som kan vara bra att tänka till på

Behåll alltid ditt egna lugn. Även om du blir förbannad då någon smäller smällare när vovven och du är ute. Din hund känner av din sinnesnärvaro, behåll alltid ett bra sådant tillsammans med din hund. Försök att minnas personen och konfrontera denne vid ett annat tillfälle om det skulle kännas bättre för dig.

Även om din hund tidigare visat att den klarar av smällare och raketer. Bor du så till att folk i er omgivningen brukar smälla av smällare innan nyår, håll hunden alltid kopplad. Det kan komma en smäll som vänder din vovvens inställning till fyrverkerier på ett ögonblick.

Om det går, ta en långpromenad och rasta hunden i god tid innan tolvslaget. En kort kissväng i sena nattimmen kan också vara skönt för vovven att tömma orosblåsan.

Var helt nykter. Ifall din vovve är skotträdd kommer den behöva din uppmärksamhet mer än någonsin. Alkohol gör att dina egna gränser sätts lite ur spel, även vid en så kallad salongsberusning.

En annan grej jag brukar tänka på resterade månader under året. De butiker som säljer fyrverkerier i december blir ju inte direkt förstahandsvalet att handla hos under kommande år. Som hundägare handlar jag hellre foder, leksaker och annat till vovven i butiker som alltid ser till vovvens och andra djurs bästa under hela året, även decembermånaden.

Internetfoto önskar dig och din vovve ett bra
slut på 2020 och ett gott nytt år 2021 🙂

Dela till ditt nätverk
Du är Internetfotos uppdragsgivare

Var med och stötta Internetfotos fristående och oberoende mediearbete. Ditt finansiella bidrag möjliggör Internetfotos fortsatta arbete som opartisk media utan statliga medel, prenumenationskrav samt fortsätta hålla minimalt utrymme för extern annonsering.

Din gåva stöttar bland annat till:
Opartisk press och nyhetsbevakning.
Resor för fotorapportering runt om i Sverige
Utrustning och programvarulicenser.

Välkommet är också donationer från näringsliv, stiftelser och andra organisationer. Internetfoto behåller dock rätten till fortsatt opartiskt mediebevakning där budskap i publicerat material kan uppfattas vara främjande eller kritiserande.

Bild pressleg
Hoppas du vill vara med och donera frivilligt belopp och göra detta möjligt.
Stort tack på förhand hälsar Patric / Internetfoto

Bidra med Swish till 073-772 04 71
Mottagare: Patric Lindén, Märk ämnesraden med Donation.
Bankgiro: 5622-0262
Plusgiro: 408 65 06-5
Du kan även välja skänka dit stöd med kort via Paypal

Vad tycker du?

Skriv kommentar
Fyll i namn