President Obama
Prickskyttar på Grand Hotels tak

USA president Barack Obama i Sverige

Under ett dygn var USAs president Barack Obama på Sverigebesök innan det stora G20 mötet i Ryssland. Presidenten hade flera programpunkter på sitt Sverigebesök där bland annat möte i Rosenbad, besök i Stockholms Synagoga för att uppmärksamma Raoul Wallenbergs insatser att hjälpa judar under Nazitiden, KTH, middag med statsminister Reinfeldt i Sagerska palatset och i slottet ett möte med Kungen och Drottningen.

Säkerheten var rigorös med avstängda gator och säkerhetspersonal från den svenska polisen med drygt 2000 poliser från hela landet, men också med presidentens egna säkerhetspersonal. Den svenska insatsstyrkan hade prickskyttar och spejare på taken runt om platserna Barack Obama besökte och presidentens egna personal var tungt beväpnade framförallt i bilkortegen. USA klassar Sverige som ett högriskland där både Statsminister och utrikesministermord har skett i modern tid samt ett dödsfall i samband med skjutvapen använts i Sagerska palatset som skedde inte för så länge sedan. Brunnslock var igensvetsade och metalldetektorer fanns vid de stopp presidenten stannade vid.

President Obama bodde på Grand Hotel där säkerheten också var otroligt hög, till exempel var all båttrafik borttagen och förbjuden helt under presidentbesöket. Det var en märklig känsla att befinna sig på gatorna runt i kring Gamla Stan, regeringsområdet och vidare till Kungsträdgården. Stockholm var alldeles tyst då motortrafik med bilar, bussar, arbetsmaskiner och båtar runt om inte pågick. Inte ens en tidig söndagsmorgon hade denna tystnad som President Obamas besök i Stockholm förde med sig när all säkerhet skulle uppnås.

Dela gärna det här...