Lampor med gyllene sken på elmässan, Kista
Gyllene sken

Seminarium på elmässan i Kista om att öka förståelsen för bra arbetsplatsbelysning.

arbetsplatsbelysning, Seminarium Kistamässan
Framtidens arbetsplatsbelysning

Föreläsning om framtidens arbetsplatsbelysning hölls av Fredrik Lunell. Han berättade om trender, visioner och vikten av att satsa på rätt ljusanläggning som skapar rätt och bra ljusmiljö.

Informationen handlade om olika standarder, teknikutveckling och hur arbetsförhållanden förändrats till öppna kontorslandskap med mycket människor. Men också att arbetsplatserna ska kännas mer som hemma berättar Fredrik.

Annons
Annons

Kontorsmiljö

Ljus påverkar oss människor där dagsljus är oerhört viktigt för alla. Tyvärr stängs det nyttiga ljuset ute med tonade fönster eller automatiska persienner, gardiner, markiser och andra solskydd för att inte blända in i kontorslandskapen.

Bland arbetsstationerna exponeras istället personalen med mycket ljus från mobiler, datorer och andra digitala skärmar som sprider blått skärmljus. Det blåa ljuset kan ge negativa effekter på människors melatoninhalt, kroppens naturliga sömnhormon.

Minimalt med dagsljus och mycket skärmexponering leder ofta till att ljuset i blått rubbar den inre klockan för sömn och kan skapa sömnproblem på sikt. Resultatet blir en trött och energifattig personal.

Humankapital

Därför är det viktigt att satsa på bra ljusanläggning där man helst också kan styra och skapa olika färgtemperaturer för olika dygns och årstider.

Med ljusoptimerade kontor och andra arbetsplatsmiljöer skapas både hälsa och säkerhet. Ljusdesign med rätt belysning ger därför ett starkt humankapital som leder till framgångsrikt företag.

Utöver starkt humankapital ges även direkta finansiella fördelar med minskad elförbrukning och sänkta servicekostnader genom att energioptimera med bra LED och smart styrteknik i hög kvalité.

Lysande humankapital

Wikipedia: Melatonin

Dela artikeln.
Annons

Vad tycker du?

Skriv kommentar
Fyll i namn