Sommartemperatur i sthlm 14 okt
14 okt, kl 11:55

Värmerekord för oktober slogs idag många delar av landet.

Nästan sommarvärme i Stockholm där min egna termometer som var i skuggläge klockan 12 landade på 18,1 grader. Fyra timmar senare låg eftermiddagssolen på och höjde temperaturen till makalösa 21,7 grader.

Termometer med hög temperatur för Oktober 14
14 okt kl 15:43

Många tycker säkert det är skönt med sådan värme. Fast rent klimatmässigt tycker jag det är otroligt märkligt. Dessutom efter en sommar het så in i h-e och som skapade situationer så brandskydd och lantbruk ställdes inför enorma problem med bränder och torka.

Annons
Annons

Om det här fortsätter lär det säkert bli stora konsekvenser. Isarna smälter i allt snabbare takt och höjer havsnivåerna. Det behövs inte särskilt mycket till innan sjöar och hav spolar in och skapar översvämningar.

Vi ligger redan på nivåer som kan vara lite onödigt spännande ifall de höjs.

Gamla Stan T-banestation utgång Riddarholmen.
Onödigt spännande vattennivå Gamla Stan

Gaia

Moder Jord har säkert en plan för oss människor och har börjat smyga in tecken även i länder som Sverige. Hon visar oss att vi måste ta oss samman och minska utsläpp och sluta våldta planeten.

Människan har urholkat henne länge på naturtillgångar som olja, gas, mineraler och annat som finns i Jordens inre för att sedan skapa farliga utsläpp vid förädling och användning.

Än så länge har vi i Sverige förskonats medan andra länder fått stora bekymmer med katastrofer som: Översvämningar, jordskalv, extremvärme och orkaner som ödelagt platser med många hushåll.

Men sommaren 2018 visade att extremväder redan börjat besöka oss här i norr också. Snart har vi säkert de snabba väderomväxlingarna där värme och kyla växlar i ett tempo vi inte alls är vana att leva i.

Snabba kast mellan torka, vind, regn, hagel och snö är något vi högst troligt kommer få uppleva. Ena dagen går det att köra snöskoter på snö, nästa blir det att försöka ta sig över öppet vatten med den.

Polaris snöskoter på vatten
Blöt Polaris

När polerna smälter och is bryts loss i stora mängder och börja driva iväg så skulle inte jag bli förvånad ifall våra vatten fylls av kringdrivande is som smälter på sin färd genom haven. Vi kanske inte riktigt är där ännu, men jag skulle nog inte bli helt överraskad om vi får uppleva detta inom en väldigt snar framtid.

Båt vid kaj med is runt om
Miami ICE

När den dagen kommer är det också kanske en idé att hålla både en sommar och vintergarderob. För vem vet. En varm solig dag i shorts kanske växlar över till en vilande stund med skoteroverall i hängmattan.

Sommarvärme och vinterkyla i hängmatta.
Mjukbäddad och sval hängmatta.

 

Dela artikeln.
Annons

Vad tycker du?

Skriv kommentar
Fyll i namn