Union Jack, Englands flagga
Union Jack, Englands flagga. © Foto: Patric Lindén / Internetfoto

Englands nationalras Bulldog och Union Jack som den engelska flaggan kallas, är två av Englands mest kända symboler.

engelsk bulldogg
Big O 6 år, engelsk bulldogg. © Foto: Patric Lindén / Internetfoto

Big O är 6 år och följer gärna med på citypromenader. I höjd med restaurang East på Stureplan kommer Big O med en bulldoggs tunga rörelser som visar styrka och beslutsamhet.

En engelsk bulldogg är kanske ingen snabb och smidig långdistanslöpare, men den kräver en hel del träning för att den är ju trots allt en hundras som oftast har ordentligt med muskler.

Muskler, mod, beslutsamhet, styrka och envishet har rasen än idag. Men även om bulldogg är en riktigt gammal ras ska de inte förväxlas med ursprungshundarna från medeltiden.Dessa var även stridsmaskiner som användes till att fälla stora jaktbyten där de bet sig fast med sina starka låsbara käkar och höll sig kvar tills det fällda bytet dödades med spjut.

På fritiden användes de hundar med det hetaste temperamentet till tjurhetsning. Ett barbariskt folknöje som på 1600-talet var en tillställning med mycket blod där hundar skulle få tjurar att ge upp genom att hunden skulle hugga sig fast i tjurens mule och hänga kvar där tills kampen var över.

För att klara en sådan strid sägs det att bulldoggens rynkor och veck var som flodfåror som skulle leda bort tjurens blodflöde så det inte skulle rinna ned över hundens platta nos och in i munnen så den skulle behöva släppa greppet eller tappa det.

Tjurhetsning förbjöds i Storbritannien år 1835 I Sverige har engelska bulldoggen funnits med som registrerad ras sedan år 1889 då Svenska Kennelklubben startade.

All världens hundraser
All världens hundraser, lexikon med 404 hundraser av Renée Willes © Foto: Patric Lindén / Internetfoto

Källa: All världens hundraser, ISBN: 91-89090-79-9

Dela artikeln.

Vad tycker du?

Skriv kommentar
Fyll i namn