
Myndigheter som Polis, Tullverk och Försvarsmakten certifierar sina hundar som är lämpliga och godkända för uppdrag i deras verksamheter.
Tjänstehundar med uppdrag för samhällsnyttan kan handla om hitta narkotika, vapen, ammunition, sprängmedel etc... Hos myndigheter är uppdraget främst brottsbekämpning medan civila uppdrag utför arbete inom näringsliv och den offentliga sektorn.
Men det finns inga klara regler vem som får certifiera civila ekipage så rätt kompetens kan intygas i upphandlingar och innan utförande där kommersiella hundverksamheter även får erbjuda sök efter narkotika, vapen, ammunition och sprängmedel.
För tjänstehundar hos myndigheter finns inga tvivel om vem som certifierar. Frågor om lämplighetstest, urval, träning, slutprov, godkännande och certifiering tar respektive myndighet själva hand om.

Branschorganisation eller myndighetsansvar som skall få godkänna certifiering
Men i motsats till myndigheternas certifierade hundar råder däremot otydlighet om vem som som har ansvaret för att civila ekipage är sluttestade och kan certifieras efter samma uppsatta kravspecifikation.
Det finns ingen reglering om vem som får certifiera civila tjänstehundar. Det medför att vilken branschorganisation eller näringsidkare som helst kan hävda att just deras certifiering är den som gäller.
Ett av de stora problemet när verksamheter hävdar sin certifiering blir att kravspecifikationer för slutprov och certifiering riskerar kunna se olika ut.

När obligatorisk och oberoende svensk kvalitetssigill för samma gällande regler saknas ökar också riskerna till rejält kaos för att både jäv och misstolkningar i vad som gäller kan uppstå.
Ett annat problem blir också då när en privat aktör som både certifierar och erbjuder tjänster kan hålla undan andra ekipage för att komma ut på marknaden och själva bli den verksamhet som styr den.
Därför borde kontroll av slutprov och godkänd certifiering ligga hos myndigheter som utifrån sin oberoende ställning och utan vinstkrav kan vara de mest lämpade att certifiera civila ekipage för uppdrag inom samhällsnyttan.
Med kvalitetssäkrade civila ekipage ökar de förebyggande insatserna för att människor med funktionsnedsättningar kan klara sig mer självständigt och att allmänheten får ett bättre, tryggare och säkrare samhälle.

Har myndigheterna kunskap om att sätta kriterier för certifiering av hund och uppföljning.
För att hitta fram till gemensamma regler och kunskapsnivåer gällande olika specialister som har nos och tassar finns expertis med erfarenhet redan hos myndigheter.
Polis, Tullverk och Försvarsmakten som har specialsök kan säkert hitta fram till regler som borgar för kunskap, säkerhet och kvalité för de mer riskfyllda civila uppdragen att med hund söka narkotika, vapen, ammunition och sprängmedel.
Genom att också samråda med branschorganisationer och erfarna näringsidkare inom hundbranschen lär myndigheterna enklare också kunna hitta fram till gemensamma regler och kunskapskrav för att civila hundverksamheter skall på lika villkor kunna erbjuda sina tjänster.

Lämplig nog är redan den första myndigheten klar för att överta totalansvar.
Från och med april månad 2024 läggs totalansvaret för certifiering och tilldelning med ledarhundar över av Myndigheten för delaktighet (MFD) Tidigare låg uppdraget hos branschorganisationen Synskadades Riksförbund.
Utbildning och certifiering
- Slutprov, certifiering, kontroll. - Myndighet
- Utbildning - Branschorganisationer och näringsidkare.

Det här med vem som skall ansvara för utbildning och certifiering för tjänstehundar till samhällsnyttan kanske man skulle kunna beskriva med då man tar körkort.
Alla måste följa samma trafikregler och ha lika möjlighet att ta körkort med villkor ifall detta behövs.

Utbildning för teori och övningskörning tillhandahålls av körskolor eller ifall man väljer att kombinera eller helt inhämta kunskaperna privat. Oavsett val skall personen genomföra samma prov hos Trafikverket.
Med tiden kanske man även behöver utöka sin körkortsbehörighet. Då gäller samma förfaringssätt för alla där både Transportstyrelsen och Trafikverkets regler och krav skall uppfyllas för varje behörighet.
Behörighet, utbildning och certifiering

Förutom specialsökhundar för narkotika, vapen och sprängmedel finns många andra typer av hundar som arbetar för samhällsnyttan. Terapi, Assistans, Signalhundar och andra sociala tjänstehundar.
Sen finns även räddningshundar och sökhundar för mögel, fjärrvärme och vattenläckor etc... För att säkerställa ansvar, kompetens skulle svensk certifiering för olika behörigheter kunna vara något att börja med. I synnerhet då det gäller narkotika, vapen, ammunition och sprängmedel.

Myndigheter som har eller som förslagsvis skulle kunna vara den myndighet som certifierar och ansvarar så rätt behörigheter finns och att reglerna följs.

- Narkotikasökhund - Polismyndigheten
- Sprängmedelssök (EED) - Försvarsmakten
- Räddningshund, kemsök, etc... - Myndigheten för Skydd och Beredskap (MSB)
- Terapi, assistans, signalhund, vård, skola - Socialdepartementet.
- Ledarhund - Myndigheten för delaktighet (MFD) Redan klara och påbörjar uppdraget 1 april 2024
- Skadedjur, mögel, vattenläckor, fjärrvärmeläckor etc... - Miljödepartementet.
Hundar och människor i samverkan

Hundar är sedan många tusentals år människans närmsta följeslagare som hjälpt oss människor i många olika sammanhang. Deras nos och vilja arbeta är svårslaget i alla slags miljöer och olika uppdrag.
Ge bara hunden rätta förutsättningar att arbeta tillsammans med oss människan så kommer de leverera ännu fler fantastiska resultat.
Superpower Dogs
Kolla Internetfotos tidigare inlägg om filmen Superpower Dogs med lavinhunden Henry som frontvovve.