3D vision hologramutställning i Skärholmens Centrum
3D vision hologramutställning

Hologram ger magiska 3D-effekter som skapar känslan av att föremålet kommer utanför tavlan och att du kan röra vid det. I den 350 kvadratmeter stora lokalen i Skärholmen Centrum pågår just nu en uppskattad och spännande hologramutställning.

Platsfilmshologram monterat i plexiglas.
Platsfilmshologram monterat i plexiglas.

Hologram är 3D bilder som framställts genom avbildning med laser. Laserljuset fångar och känner av föremålets form. Beroende på vad hologrammet ska användas till så etsas föremålet på lämpligt fotografiskt material.

Hologram Pierrot
Hologram Pierrot

Tre vanligt förekommande fotografiskt material är:

  • Glasplåt. Används för enstaka exemplar av tavlor. Glasplåten används även som grund vid hologramproduktion med plastfilm.
  • Plastfilm. Liknar vanlig kamerafilm och används till serieproduktion för fler exemplar.
  • Folie. Hologram i metalliknade ytskikt som främst trycks i massproduktion på ID- handlingar, kontokort, etiketter och annat för att förhöja säkerhet och garantera äkthet. Foliehologram används även i grafiska industrin till vykort, frimärken etc...
Foliehologram på bankkort.
Foliehologram på Swedbank bankkort.

Med spotlight belyser man sedan hologrammet från samma vinkel som lasern träffade föremålet. Då syns de coola 3D-effekter ett hologram ger.

Hologrampaneler på utställning
Belysta hologram

I början var lasrarna meterlånga laserkanoner. Men idag har utvecklingen gått framåt och i dagsläget är en laser inte större än en kortlek. Tidigare artikel på Internetfoto:
Hologram, -fotoklonade föremål i bestående 3D bilder

Experiment med pedagogiska inriktning

Interaktiv 3D Vision.
Interaktiv 3D Vision.

I utställningen ingår även en interaktiv avdelning med experiment som beskriver människor och djurs sätt att se tredimensionellt. En perfekt tillställning för skolklasser att komma och besöka.

Utställningen pågår varje dag mellan 12-18 fram till och med den 10 mars 2019
Plats: Skärholmens Centrum, plan 2 vid H&M (rulltrappa vid Stadium)
Fri entré

Dela gärna det här...