Den 15 mars 1962 höll USA,s 35:e president John F Kennedy ett tal till USA:s kongress. Det handlade om att skydda konsumenters intressen och rättigheter.
Kennedys tal ledde till att den Internationella konsumentdagen finns i dag. Genom att fortsätta uppmärksamma dagen ökar chanserna till att konsumenters rättigheter respekteras och intressen skyddas.
President John F Kennedy menade att det är människor i samhället som utgör den största ekonomiska gruppen i landets ekonomi och att konsumenterna påverkas av nästan alla offentliga och privata ekonomiska beslut.
Visst, dagens moderna samhälle ser visserligen helt annorlunda ut än vad samhällena gjorde för över 60 år sedan. Exempelvis har betalningsmedlen blivit fler men där kontanterna tyvärr får allt svårare att överleva. Åtminstone i Sverige
Men i grunden är nog vi konsumenter fortfarande den största och viktigaste ekonomiska gruppen. För vad skulle näringsliv och offentliga verksamheter göra utan kunder, gäster, besökare, resenärer, studenter, patienter och andra epitet som kan känneteckna en konsument.
Några få globala storbolag eller fler mindre verksamheter
Att värna om konsumenterna och uppmärksamma om rättigheter och intressen är därför viktigt. Det visar sig tydligt nu år 2023 då världsekonomin darrar värre än asplöv i hårda vindar.
Hittills har många verksamheter inom främst banksektorn, energimarknaden och matvaruhandeln pustat om "inflation" Samtidigt som de fortsatt göra gigantiskt stora vinster.
Fast vinsterna kanske inte varar länge till. Vinstskapande behöver trots allt konsumenter. Men eftersom levnadsomkostnaderna skenat senaste åren har tajtare ekonomiska möjligheter skapats hos de svenska hushållen.
Nu börjar dessutom stormvarningar svepa in över Sverige att allt fler amerikanska banker blåst omkull.
"Fångad av en stormvind"
Än så länge kanske en vindflöjel här hemma i Svedala under en molnfri blå himmel klarar av att visa vart vindarna blåser. Men snart lär risken vara stor att att inte ens det stadigaste vindkraftverket står pall för stormarna i vad som kan ske ifall det inte blir stora snabba förändringar i den globala ekonomistyrningen.
För det är väl ändå inte rimligt att nästan all världens ekonomiska tillgångar och makt hamnar hos en ytterst liten sfär med några få privata ägarstrukturer inom främst banksektorn, energiförsörjning, telekominfrastruktur.
Även stora delar av livsmedelskedjan och andra viktiga samhällsfunktioner som skola, vård och omsorg etc… ser ut att ha fått allt tajtare ägarstruktur. Därför är Internationella konsumentdagen viktig att uppmärksammas mer.
Vi alla är konsumenter på ett eller annat sätt. Tjänster och produkter rör oss alla. Låt därför ekonomin rulla bättre genom att även fler och mindre verksamheter har möjligheter att överleva istället för att bli uppköpta av de stora aktörerna.
Multinationella storbolag köper upp och dammsuger marknad efter marknad. Till slut brukar det tyvärr visa sig att vinsterna fastnar hos några få globala bolag och på deras toppchefers och ägares bakkonton.
Något de gärna vill ha mer av och slimmar verksamheternas kvalité, service och tillgänglighet för att sänka deras kostnader i försök att öka vinstmarginalerna.
Infrastruktur
Sen kan man även börja fundera ifall det inte börjat bli dags att samhällsnyttiga funktioner inte skall säljas ut eller att driften läggs ut på upphandling så verksamheten blir en del av vinstmaximerade bolags ägande.
Det kan inte vara nyttigt för framförallt svensk infrastruktur att ägare som bara jobbar för högsta vinster äger verksamheter med viktiga samhällsfunktioner som skall gynna landets befolkning. Dessutom flyter pengarna ofta iväg utomlands för att deras profit skall vara maximal.
Infrastruktur inom energi, transport och annan kommunikation som data, tele, post etc...är något som måste fungera för att ett hela samhällen ska fungera. Dessutom har grunden betalats av svenska befolkningen via skattsedeln under lång tid.
Därför bör viktiga samhällsbärande funktioner framförallt kanske drivas mer av stat eller kommun. Detta skulle kanske skapa bättre fördelar för hela befolkningen och vara gynnsammare för alla konsumenter i landet.
Fast staten skall väl inte äga allt de heller. Absolut inte, en bra mix med stort balanserat näringsliv är viktigt för ett land som Sverige det också.
Inom privatsektorn finns gott om plats för egna företagare, små som större. Handel, turism, reparation, tillverkning och andra privatägda produkt och tjänsteföretag är förstås viktigt det med
Energi och Näringsminister Ebba Busch
Internationella konsumentdagen handlar därför mer om bara konsumenträtt då man köper en pryl eller anlitar någon för en tjänst. Bland annat handlar det om att även uppmärksamma rättigheter vad det gäller nationalekonomins makroekonomi.
Konsumentdagen är därför viktig för att uppmärksamma politiker inom olika bestämmande politiska organ. Genom uppmärksamheten skall de påminnas och bli mer medvetna om sitt ansvar att se till att landets ekonomi på ett rättvist och korrekt sätt tjänar landets konsumenters intressen.
Det är säkert ingen lätt uppgift att vara Sveriges energi och näringslivsminister eller inneha någon annan ministerpost.
Sen får vi hoppas och även kräva att politiker gör sitt bästa för att gynna den svenska befolkningen. Sen också för att de inte tvingats eller frivilligt styrs av personer, organisationer eller företag för att genomföra dolda agendor som missgynnar landets befolkning.
Internationella konsumentdagen handlar inte bara om att köpa en pryl eller anlita någon för en tjänst. Dagen är större än så.