Ledarhund Bosse på ledarhundskurs
Ledarhunden Bosse väntar på apportkurs.

Är du hundägare?

Visa resultat

Laddar ... Laddar ...

Med inspiration från traditionell tävlingslydnad får de här ledarhundarna träna apport på ett sätt som de inte riktigt är så vana vid.

Jaktlabradorerna Emma och Bosse var med på Synskadades Riksförbund Ledarhundsklubben Stockholms och Gotlands Läns ledarhundskurs på Almåsa Havshotell i Västerhaninge. En av helgens alla övningar och uppgifter var apport.

Ledarhunden Bose redo för apport
Redo för apport.

Apport är ett viktigt moment för en ledarhund. Hunden behöver behärska momentet så den klarar hjälpa sin förare att hitta, hämta och plocka upp ett tappat föremål.

Så får du tryggt och förmånligare hundägandeInternetfoto Hund-ID kort

Bosse hämtar vit käpp
Apport.

Vit käpp, nycklar, plånbok handskar och andra saker i olika material är något en ledarhund kan komma behöva greppa i sin mun och ge till sin förare. Då gäller det dessutom att kunna plocka upp sakerna utan att börja tugga på föremålen.

Ledarhunden Bosse apporterar vit käpp
Perfekt apportering vit käpp.

Vita käppar och andra hårda ting brukar gå bra att bära utan att tänderna sätts i föremålet. Men när mjukare saker ska greppas kan ett tuggande triggas igång lite grann. Trots att mjuka träapporten hamnat snett i Emmas mun höll hon i bra.

Emma snett apportgrepp
Lurig grej men bra grepp.

Ledarhundar tränas vanligtvis på andra sätt och har övningar som skiljer sig åt än de som brukshundar generellt brukar träna.

Undrande hundar

Emma och Bosse brukar få apportera den vita käppen som föremål. Men i den här apportövningen gjordes uppgiften med inspiration hämtat från den traditionella tävlingslydnaden.

Ledarhunden Emma med Apportpinne
Ovant apportföremål.

Därför blev dagens övning på ett annorlunda sätt för de här ledarhundarna. Till dagens apport användes kortare apportpinnar i mjukt trä istället för den hårdare och längre vita käppen. Så hundarna såg aningen undrande ut när instruktören delade ut träapporten till ekipagen.

Bosse undrar öve apport
Vad är det där?

Även vid eftermiddagens tipspromenad innehöll en av stationerna en uppgift med apport. I den skulle hunden hålla en apportbock stilla i minst 20 sekunder utan att släppa eller tugga i apporten.

Ledarhunden Bosse håller apportbock
Tävling 20 sekunder eller mer...

Då helgens tvådagarskurs närmade sig sitt slut var det med hög sannolikhet en hel del ledarhundar som kommer sova riktigt gott efter utbildningen när de kommer hem.

Ledarhunden Bosse är trött
Tjänstgöring i två världar.
Dela till ditt nätverk
Du är Internetfotos uppdragsgivare

Var med och stötta Internetfotos fristående och oberoende mediearbete. Ditt finansiella bidrag möjliggör Internetfotos fortsatta arbete som opartisk media utan statliga medel, prenumenationskrav samt fortsätta hålla minimalt utrymme för extern annonsering.

Din gåva stöttar bland annat till:
Opartisk press och nyhetsbevakning.
Resor för fotorapportering runt om i Sverige
Utrustning och programvarulicenser.

Välkommet är också donationer från näringsliv, stiftelser och andra organisationer. Internetfoto behåller dock rätten till fortsatt opartiskt mediebevakning där budskap i publicerat material kan uppfattas vara främjande eller kritiserande.

Bild pressleg
Hoppas du vill vara med och donera frivilligt belopp och göra detta möjligt.
Stort tack på förhand hälsar Patric / Internetfoto

Bidra med Swish till 073-772 04 71
Mottagare: Patric Lindén, Märk ämnesraden med Donation.
Bankgiro: 5622-0262
Plusgiro: 408 65 06-5
Du kan även välja skänka dit stöd med kort via Paypal

Vad tycker du?

Skriv kommentar
Fyll i namn