Ledarhundsträff för jaktlabradoren Emma och hennes matte
Ledarhunden Emma apporterar vit käpp.
Hundägare finns inom alla samhällsgrupper och branscher. Anonym snabbfråga

Är du hundägare?

Så här ser svaren ut just nu

Laddar ... Laddar ...

Helgen 18-19 september 2021 vad det dags för efterlängtad ledarhundsträff för Emma och hennes matte Annika Till träffen i Västerhaninge kom närmare 20 ledarhundsekipage som finns runt om i Stockholms län.

Ledarhundsträff och jaktlabradoren Emma såg ut att trivas då tidigare arbetsuppgifter i vardagen och träningstillfällen nu ser ut att kunna komma igång igen efter att pandemirestriktionerna börjar lättas upp.

Annika och ledarhunden Emma
Redo?

En ledarhund är nog i särklass den hund i tjänst som arbetar mest av alla hundar i uppdrag. Den är beredd att arbeta veckans alla timmar året runt för att vägleda sin matte/husse i deras vardag och helg.

Till Internetfoto YoutubeInternetfoto YouTube
Ledarhunden Emma med vit käpp i munnen
Alltid redo för vägledning.

För att vara en ledarhund på topp gäller det att få vara igång och jobba och träna mycket. Men när pandemin bröt ut startade för många en smygande passivitet i uppdragen. Ju fler dagar som gick desto mer ökade passiviteten för många.

Många ledarhundar fick minskad arbetsmotivation och började hitta på egna grejer. Detta för att deras arbetsuppgifter till och från med vardagsaktiviteterna förvandlats till passivitet genom för mycket lugn och stilla vistelse hemmen.

Assisterad inkallningsövningar
Inkallning med assistent.

Arbetsdagarna som ledarhundarna var vana vid ställdes om snabbt och förändrades med hemarbete, distanshållning, plexiskydd, stängda butiker, kollektivtrafik med bussar man skulle kliva ombord genom bakdörrarna och annat de inte hade tränats för med mera.

Även andra viktiga delar i hundarnas liv var att träningstillfällen och mötena med dressörer och andra ledarhundsförare ställdes in och blev extra tufft för många. Därför var säkert helgens ledarhundsträff på Almåsa Havshotell ett efterlängtat event.

De här dagarna fick ledarhundar och förare äntligen träffa SRF-dressörer för att slipa skärpan, kolla så de grundläggande ledarhundsegenskaperna finns kvar och självklart för att kicka igång starkare motivation för att återgå till arbetsuppgifterna med vägledning.

Vänner

Ledarhundarna Bosse och Emma
Bästa vän och ledarhundskollega Bosse

Emma var dessutom väldigt glad att få möta sin bästa vän och ledarhundskollega Bosse. Äntligen fick de träffas och springa av sig tillsamman och koppla av som andra hundar gör.

ledarhundarna Bosse och Emma leker
Avkopplat ledarhundsbus.

En ledarhund har sina utvalda bästa vänner som de får busa och koppla av med. Hemma i vardagen är det viktigt för en ledarhund att koncentrera sig i sitt arbete.

Därför har hundarna inte en allt för stor vänskapskrets. Med mindre störning från andra hundar som bjuder in till lek så behåller ledarhunden bättre koncentration på sitt uppdrag.

Kursen

Ledarhunden Emma och förare på brygga
Extra spännande dagar på ledarhundsträff.

Eftersom för mycket passivitet kan göra så ledarhunden börja hitta på sina egna saker då den inte fått jobba eller träna på länge. Det gör att föraren kanske fått minskad tillit då de rör sig ute bland allmänheten och inte riktigt litar på sin hund fullt ut i alla lägen.

Hundträffen är därför ett väldigt bra tillfälle att börja återbygga och stärka tilliten med sin hund. Att som synskadad gå ut på en brygga med en labrador som är en ras som oftast älskar vatten och att bada. Bara det är modigt av Annika och en spännande utmaning i sig.

Trygga vänner
Trygga vänner på tassar och i skor.

Men det gick fint, några vänner väntade vid bryggans slut. Där finns också en anordning man trycker på en knapp och får uppläst hur många grader det är i vattnet. Vid söndagens aktiviteter den 19 september 2021 var det 8 grader i vattnet. Säkert något en glad jaktlabbe kan gilla. Men är nog lite väl kallt för den som håller i selen.

Här kan du läsa mer om ledarhunden Emma:
Ledarhund i ett förändrat samhälle med Covid- 19

Meddela de i ditt nätverk som kan vara intresserad av det här inlägget.
Prenumerera påDet finns alltid något att fira eller uppmärksamma. Varje söndag skickas nyhetsbrev med efterkommande veckas temadagar, namnsdagar och nationaldagar.