Ledarhundsträff för jaktlabradoren Emma och hennes matte
Ledarhunden Emma apporterar vit käpp.

Är du hundägare?

Visa resultat

Laddar ... Laddar ...

Helgen 18-19 september 2021 vad det dags för efterlängtad ledarhundsträff för Emma och hennes matte Annika Till träffen i Västerhaninge kom närmare 20 ledarhundsekipage som finns runt om i Stockholms län.

Ledarhundsträff och jaktlabradoren Emma såg ut att trivas då tidigare arbetsuppgifter i vardagen och träningstillfällen nu ser ut att kunna komma igång igen efter att pandemirestriktionerna börjar lättas upp.

Annika och ledarhunden Emma
Redo?

En ledarhund är nog i särklass den hund i tjänst som arbetar mest av alla hundar i uppdrag. Den är beredd att arbeta veckans alla timmar året runt för att vägleda sin matte/husse i deras vardag och helg.

Så får du tryggt och förmånligare hundägandeInternetfoto Hund-ID kort

Ledarhunden Emma med vit käpp i munnen
Alltid redo för vägledning.

För att vara en ledarhund på topp gäller det att få vara igång och jobba och träna mycket. Men när pandemin bröt ut startade för många en smygande passivitet i uppdragen. Ju fler dagar som gick desto mer ökade passiviteten för många.

Många ledarhundar fick minskad arbetsmotivation och började hitta på egna grejer. Detta för att deras arbetsuppgifter till och från med vardagsaktiviteterna förvandlats till passivitet genom för mycket lugn och stilla vistelse hemmen.

Assisterad inkallningsövningar
Inkallning med assistent.

Arbetsdagarna som ledarhundarna var vana vid ställdes om snabbt och förändrades med hemarbete, distanshållning, plexiskydd, stängda butiker, kollektivtrafik med bussar man skulle kliva ombord genom bakdörrarna och annat de inte hade tränats för med mera.

Även andra viktiga delar i hundarnas liv var att träningstillfällen och mötena med dressörer och andra ledarhundsförare ställdes in och blev extra tufft för många. Därför var säkert helgens ledarhundsträff på Almåsa Havshotell ett efterlängtat event.

De här dagarna fick ledarhundar och förare äntligen träffa SRF-dressörer för att slipa skärpan, kolla så de grundläggande ledarhundsegenskaperna finns kvar och självklart för att kicka igång starkare motivation för att återgå till arbetsuppgifterna med vägledning.

Vänner

Ledarhundarna Bosse och Emma
Bästa vän och ledarhundskollega Bosse

Emma var dessutom väldigt glad att få möta sin bästa vän och ledarhundskollega Bosse. Äntligen fick de träffas och springa av sig tillsamman och koppla av som andra hundar gör.

ledarhundarna Bosse och Emma leker
Avkopplat ledarhundsbus.

En ledarhund har sina utvalda bästa vänner som de får busa och koppla av med. Hemma i vardagen är det viktigt för en ledarhund att koncentrera sig i sitt arbete.

Därför har hundarna inte en allt för stor vänskapskrets. Med mindre störning från andra hundar som bjuder in till lek så behåller ledarhunden bättre koncentration på sitt uppdrag.

Kursen

Ledarhunden Emma och förare på brygga
Extra spännande dagar på ledarhundsträff.

Eftersom för mycket passivitet kan göra så ledarhunden börja hitta på sina egna saker då den inte fått jobba eller träna på länge. Det gör att föraren kanske fått minskad tillit då de rör sig ute bland allmänheten och inte riktigt litar på sin hund fullt ut i alla lägen.

Hundträffen är därför ett väldigt bra tillfälle att börja återbygga och stärka tilliten med sin hund. Att som synskadad gå ut på en brygga med en labrador som är en ras som oftast älskar vatten och att bada. Bara det är modigt av Annika och en spännande utmaning i sig.

Trygga vänner
Trygga vänner på tassar och i skor.

Men det gick fint, några vänner väntade vid bryggans slut. Där finns också en anordning man trycker på en knapp och får uppläst hur många grader det är i vattnet. Vid söndagens aktiviteter den 19 september 2021 var det 8 grader i vattnet. Säkert något en glad jaktlabbe kan gilla. Men är nog lite väl kallt för den som håller i selen.

Här kan du läsa mer om ledarhunden Emma:
Ledarhund i ett förändrat samhälle med Covid- 19

Dela till ditt nätverk
Du är Internetfotos uppdragsgivare

Var med och stötta Internetfotos fristående och oberoende mediearbete. Ditt finansiella bidrag möjliggör Internetfotos fortsatta arbete som opartisk media utan statliga medel, prenumenationskrav samt fortsätta hålla minimalt utrymme för extern annonsering.

Din gåva stöttar bland annat till:
Opartisk press och nyhetsbevakning.
Resor för fotorapportering runt om i Sverige
Utrustning och programvarulicenser.

Välkommet är också donationer från näringsliv, stiftelser och andra organisationer. Internetfoto behåller dock rätten till fortsatt opartiskt mediebevakning där budskap i publicerat material kan uppfattas vara främjande eller kritiserande.

Bild pressleg
Hoppas du vill vara med och donera frivilligt belopp och göra detta möjligt.
Stort tack på förhand hälsar Patric / Internetfoto

Bidra med Swish till 073-772 04 71
Mottagare: Patric Lindén, Märk ämnesraden med Donation.
Bankgiro: 5622-0262
Plusgiro: 408 65 06-5
Du kan även välja skänka dit stöd med kort via Paypal

Vad tycker du?

Skriv kommentar
Fyll i namn