Citat Thomas Jefferson
Thomas Jefferson 1743-1826
Hundägare finns inom alla samhällsgrupper och branscher. Anonym snabbfråga

Är du hundägare?

Så här ser svaren ut just nu

Laddar ... Laddar ...

På LinkedIn kör jag något jag rubricerar med Dagens tänkvärt. Citat, ordspråk och andra talesätt är tänkvärt på många sätt och vis. I uttrycken finns mycket att fånga in i sitt eget liv.

Man kan hitta många sanningar när man tänker till på vad en person uttryckt sig med något som lett till att andra börjar citera personens budskap. Idag 24 maj hade jag ett som Thomas Jefferson, USA,s tredje president lär ha sagt.

"Jag har upptäckt att ju mer jag arbetar, ju mer tur verkar jag ha"

För egen del handlar stor del av mitt arbete med att fotografera att alltid ha kameran beredd och lättillgänglig med laddat batteri minneskort, inställd på att kunna skjuta iväg bilder snabbt etc...

Till Internetfoto YoutubeInternetfoto YouTube

Det innebär också att så gott som alltid släpa på en tung ryggsäck. Oavsett om det bara handlar om en promenad. Visst händer det att ryggan kanske inte alltid hänger med.

Men jäklar vad irriterande att självklart just då den är kvar hemma så händer det något man önskar att utrustningen var med. Tillfällen där blixt, och olika objektivval varit önskvärda att ha med sig.

Så nu för tiden är kameraryggsäcken nästintill alltid med. Även på en till synes vardagspromenad eller andra tillfällen där det kan vara onödigt lätt att tänka att inte ta med sig ryggan.

Är inte ryggsäcken med ska åtminstone kameran hänga över axeln i kameraremmen eller i en smidigare axelremsväska. That,s it.

För det handlar inte om tur eller otur att missa fototillfällen. Utan det handlar om att ha med sig kameran och vara uppmärksam på omgivningen man befinner sig i.

Nyfikenhet att undersöka saker och viljan att ta sig till andra platser är andra viktiga egenskaper. Sen att man av slöhet inte tagit med sig kameran lär det heller inte bli några bilder oavsett var man än är.

Att använda mobilen ser jag för egen del inte som att fotografera, utan mobilen anser jag bara tar bilder. Men det kan förstås bli väldigt bra sådana. Så för mig är mobilen inget alternativ för att lämna min kamerautrustning hemma.

Att som fotograf alltid ha kameran beredd hemma är lika viktigt som att alltid ha utrustningen med sig ute.

Stegbil med brandman i korg på väg upp.
Stegbil med brandman i korg på väg upp.

Som igår 23 maj blev det exempelvis bilder då en brandman i korgen på stegbilens stege som manövrerades upp för åtgärda en rökutveckling på en balkong. Det är kanske inga "Big deal" bilder.

Brandman tar sig över från stegbilens korg till balkong.
Från korg till balkong

Men det blir lite speciell att befinna sig på samma höjd huset bredvid där brandmannen tar sig över till balkongen. Det gavs ett läge att fånga bilder ur lite mer ovanliga vinklar.

Brandman släcker med skumsläckare på en balkong.
Skum eller pulversläckning.

Storyn kanske inte är så väldigt dramatisk i sig, men

Även i den kan det finnas en del tänkvärda grejer. I det här fallet var det något på en balkong som rykte och ingen människa var i närheten.

Brandkåren kom på plats och via stegbil tog sig upp flera våningar. Med pulversläckare (eller skum) kunde brandmannen släcka det som orsakade den ännu lilla rökutveckling.

Kanske var det ett askfat som börjat pyra och börjat ta sig till något som kunde ha lett till något mer allvarligt. Det kan också ha varit någon ovanför som slarvigt kastat ut sin fimp. Eller så var det något annat som orsakade den här utryckningen.

Fast budskapet man kan att ta till sig i en sådan här händelse är några grejer. Grilla inte på balkongen, ifall man röker kan det vara läge att ha en burk fylld med vatten istället för askkopp, stå inte och aska ut från balkongen. Vill det sig illa kan glödrester landa in hos grannarna under.

Aska/fimpa därför aldrig ut från balkongen. Dels för brandrisken, speciellt då det är väldigt torrt ute men också för att det ser för jäkligt ut då det kan samlas högar med fimpar nedanför.

Sen finns förstås andra orsaker. Just i den här händelsen är det enligt person som bor i lägenheten som berättat efteråt i ett Facebookinlägg jag publicerat att det var solcellslampor som blivit överhettade i solen.

Så det behöver därför inte alltid vara på grund av cigarettglöd det börjar brinna på balkonger.

Brandman men använd handbrandsläckare från balkongsläckning.
Uppdraget avklarat med en handbrandsläckare.

Utan det kan vara bra att ha koll vad man har för batteri eller strömförsörjda saker. Prylar som kan överhettas, kortslutas eller på annat sätt kan orsaka rök och brandutveckling.

För den här släckningen räckte det lyckligtvis med en handbrandsläckare för att få ordning på situationen.

Annat var det vid ett tillfälle för många år sedan då jag fångade den här balkongbilden när jag var på språng och givetvis hade kamera med mig.

Balkongbrand 2011
Balkongbrand 2011

Det finns ett väldigt bra svar på när någon frågar "Vilken är den bästa kameran?"
Svaret är: Den man har med sig 🙂

Få, ”låna”, stjäla eller beställa bilder

Det här är något att tänka på för de personer som kanske i en verksamhet frågar en  fotograf om de kan få "låna" bilden eller ifall jag kan mejla bilderna gratis till dem. Eller som många också gjort eller gör. Sparar ned bilderna från nätet utan fotografens vetskap.

Till er hoppas jag budskapet når att det ligger faktiskt väldigt mycket tungt, hårt och tidskrävande arbete för att få till bilderna. Både komma på plats för foto och sedan redigering tar sin tid.

Så är du i behov av bilder eller gillar de du ser en fotograf fångat. Fråga ifall du får beställa dessa istället för att förvänta dig gratisbilder eller stjäla dem från nätet. Bara för bilden redan finns betyder det inte att det saknats mycket arbete för att fånga den.

Meddela de i ditt nätverk som kan vara intresserad av det här inlägget.
Prenumerera påDet finns alltid något att fira eller uppmärksamma. Varje söndag skickas nyhetsbrev med efterkommande veckas temadagar, namnsdagar och nationaldagar.