Ombordåkning Eckerölinjen
Till Åland :)

Såg tyvärr inga hundar som var med på den här turen från Grisslehamn till Eckerö på Åland

Anonym snabbfråga

Är du hundägare?

Visa resultat

Laddar ... Laddar ...

Är du hundägare?

Visa resultat

Laddar ... Laddar ...

Eckerölinjen från Grisslehamn till Eckerö Åland på en tisdagseftermiddag under lågsäsong i februari är det säkert flest pendlare på jobbrelaterade resor utöver några glada pensionärsgäng.

Planen var att fota någon som har hund med sig och lyssna hur det fungerar för dem med de regler som finns att resa med hund mellan Sverige och Åland.

Boardingcard Eckerölinjen
Boardingcard

Tyvärr såg jag ingen vovve med på den här turen. Fast det var en trevlig båtresa och skönt att bara sitta ned och flyta fram genom skärgård och över ett lugnt Åland hav.

Reglerna förutom det självklara att ha EU-pass för hunden är att även avmaska hunden innan resa till Åland/Finland. Internetfotos fundering som dykt upp är ifall avmaskning måste ske vid varje resetillfälle eller om det finns några andra lösningar som gör att man lättare kan pendla med sin hund mellan Sverige och Åland

Reser du ofta med din hund?

Visa resultat

Laddar ... Laddar ...

Därför har jag i dagarna här på Åland passat på att tala med veterinär vid social – och miljöavdelning på Ålands landskapsregering. Veterinären berättade att det finns möjlighet att tillämpa 28 dagars metod som gör att man slipper besöka veterinär varje gång då man reser mellan Sverige och Åland. Mer information att läsa: Ålands landskapsregering

Avmaskning

Internetfoto återkommer med inlägg mer utförligt hur man som hundägare lättare kan ta med sin hund på sin Ålandsresa.

Har du tänkt resa med din vovve framöver är det viktigt att du kollar noga vad som gäller. Till Åland/Finland krävs bland annat avmaskning mot Dvärgbandmask. Sen finns säker massor av olika regler till andra länder. Kolla därför alltid vad som gäller just till era resmål.

Är du van pendlare med hund till Åland har du säkert koll på det här. Men du som nyligen skaffat vovve eller är ovan att resa med hund. Se verkligen till att du kollar upp vad som gäller för att ta med hunden.

Åländska tullen har ingen anmälningsplikt att man har med sig hund till Åland. Men självklart görs ofta kontroller där det kollas så alla dokument överensstämmer med vovve och chip-ID och att de uppfyller inresekraven.

Håll även koll så hundens EU-pass giltighetstid är aktuell för hemresan och att vaccinationer samt övriga krav uppfylls för inresa i landet.

Finns det oklarheter om din hund på Ålandsresan är det bästa som kan hända att du får åka ombord igen och resa tillbaka till Sverige. Men det förekommer också att hundar tyvärr måste avlivas. Vilket ledsamt nog redan finns flera fall av i den Åländska statistiken för december och första månaden 2020

Dela till ditt nätverk

Var med och stötta Internetfotos fristående mediearbete. Ditt finansiella bidrag möjliggör Internetfotos fortsatta arbete med undersökande fotojournalistik till förmån för hundars välmående och samverkan med människor.

Din gåva stöttar bland annat till:
Resor för fotorapportering runt om i Sverige
Utrustning och programvarulicenser.

Bild pressleg
Hoppas du vill vara med och donera frivilligt belopp och göra detta möjligt.
Stort tack på förhand hälsar Patric / Internetfoto

Bidra med Swish till 073-772 04 71
Mottagare: Patric Lindén, Märk ämnesraden med Donation.
Bankgiro: 5622-0262
Plusgiro: 408 65 06-5
Du kan även välja skänka dit stöd med kort via Paypal

Vad tycker du?

Skriv kommentar
Fyll i namn