Polishund spårar i snö
Polishund spårar i snö

I Rosersberg utbildar och övar polisen tjänstehundar för att bli polishundar, eller för att göra det årliga testet som krävs för att kunna fortsätta som polishund.

Delar av dagens aktiviteter bestod främst av prov för två schäfrar som i olika övningar och situationer skulle klara av uppgifter som spår och sök med gripande av gärningsman, samt efter spårandet arbeta med passiv bevakning vid visitering av gärningsman för att sedan avsöka gripandeplatsen efter eventuella bevisföremål.

Proven bestod av olika scenarion och moment. Exempelvis larmades polisman med tjänstehunden ut till pågående villainbrott, biltjuv som avlägsnat sig från fordon och spårarbete efter person misstänkt för hot och försök till rån.

Med realistiska uppgifter i provet där då hunden ser det som skarpa arbetsinsatser ges en så nära verklighetsuppfattning hur ekipaget kommer agera då de är igång på riktigt i kommande polisarbete.

Övningarna ger också självklart både färdiga och de kommande polishundarna många möjligheter att få nyttiga erfarenheter och underhålla dem tills de rullar ut på framtida tjänsteuppdrag. Övning, övning och åter övning ger stabila och kompetenta team som skapar större trygghet ute i samhället.

Kika in bildgalleriet, klicka på första bild och använd tangentbordets v/h-pilar för att bläddra.

OP-20, stor utredning om hur polishundsverksamheten ska formas

Under senaste tiden har svenska polisens hundenheter levt under ovissheten ifall just den egna enheten kommer få finnas kvar på grund av kostnadsbesparingar.

Visst kan de kanske kosta en rejäl skattepeng att utbilda en polishund. Fast de tycker jag det borde få göra med anledning av hundarnas enorma vilja att arbeta, modiga i väldigt svåra situationer, men framförallt för deras egenskaper att kunna använda sitt skarpa luktsinne.

Hundar med olika specialutbildning är exemplariska att använda till många olika sökuppgifter som efter försvunna personer, narkotika, vapen och ammunition, lik, kemikalier och mycket annat. Ja till och med finns det polishundar som används då våldtäkt och andra sexualbrott genomförts och där gärningsman kan hittas efter spermalukt.

Polisen behöver verkligen hunden som absolut gör skillnad i ett allt hårdare samhälle.

Så istället för hot om nedskärningar idag borde det istället finnas löfte till fler polishundar och förare imorgon.

Länk till: Polistidningen som den 23/10-15 beskriver läget angående OP-20 utredningen.

Dela gärna det här...
Nyhetsbrev

annons

1 kommentar