Fokuserad polishund
Fokuserad polishund med munkorg.

Stötande och gripandeövningar vid skyddsträning med polishund

Polisbilen backar intill appelplanen på polisens utbildningsplats i Rosersberg för tjänstehundar. Polishunden i bilen väntar fokuserat på att få arbeta då bagageluckan till hundburen öppnats.

polisbil med polihund
Polisbil med schäfer i buren

Hunden är alltid fokuserade på jobb när de kommer ur bilen. Den kollar snabbt in läget och väntar på vidare instruktioner från föraren på vad som ska ske.

polishund
Polishund orienterar läget

När munkorgen kommer fram vet hunden exakt vad som väntar. Ivrigt vill hunden ha på sig munkorgen som föraren snabbt får på plats. Hunden har nu också figuranten framför sig och beredd på action.

polishund munkorg på
Munkorg på

Den första övningen går ut på att figuranten hotfullt ska angripa polisman. Snabbt går hunden in mellan personerna och hoppar upp på gärningsman med kraft så denne stöts bort.

Figurantattack
Figurantattack

Stöten blir väldigt kraftig och skyddet blir att gärningsmannen försök till angrepp istället blir en kamp för att kunna hålla den egna balansen.

Polishund stötande skydd
Stötande skydd

Även vana figuranter med stora hunderfarenheter får svårt att hålla sig på benen då spänstiga skyddshundar sätter in kraft för att skydda sin förare.

polishund skydd
Angripare ur balans

Andra övningen går ut på att hunden ska jaga ifatt flyende gärningsman utan munkorg och gripa personen genom att greppa i skyddsärmen. Då gärningsmannen fortsätter springa trots polismannen beordrat denne att stanna och att hunden släpps ifall flyktförsöket fortsätter.

Polishund munkorg av
Polishund munkorg av

Vid fortsatt flykt släpps hunden och sätter fart efter, och det brukar alltid bli ett effektivt avslut i polisarbetet med gripande vid sådana här insatser.

Polishund attack
Polishund attack
Dela gärna det här...
Nyhetsbrev

annons