Bänk med R.W portfölj
Bänk med R.W portfölj

Raoul Wallenberg, född 4 augusti 1912 på Lidingö i Stockholm. Raoul Wallenberg är fortfarande en av de mest kända svenskar utomlands efter sina insatser att hjälpa och rädda judar från nazister i ockuperade Ungern vid tiden då förintelsen pågick. Raoul Wallenberg var utbildad arkitekt men arbetade som affärsman och diplomat.

R. Wallenbergs var formellt anställd vid Utrikesdepartementet på Gustav Adolfs Torg 1 i Stockholm och var Sveriges särskilda sändebud i Budapest där han från juni till december år 1944 bland annat utfärdade skyddspass till judar. Den 17 januari år 1945 grips dock R.W av de Sovjetiska myndigheterna och Raouls öde efter gripandet är fortfarande ett mysterium om vad som hände honom.

Raouls insatser hedras i stora delar av världen och vid svenska Utrikesdepartementet på Gustav Adolfs Torg 1 hedras Raoul Wallenberg med ett monument bestående av en bänk med inskription om Raoul och en bronsavgjutning av hans portfölj. Invigningen av monumentet gjordes den 16:e augusti, strax efter Raouls 100-årsdag 2012. På Nybroplan finns också ett stort stenklot med inskriptionen "Vägen var ofta rak där judar fördes bort för att dödas" Klotet står på ett rakt järnvägsspår på en stenlagd väg som leder till stora Synagogan i Stockholm

Dela gärna det här...