Boken Synkronicitet att fånga livets sammanträffanden.
Sammanträffanden
Dela artikeln.

Är det slumpen som skapar märkliga händelser eller är det Synkronicitet som den berömda psykologen Carl-Gustaf Jung kallade det.

Jung beskrev Synkronicitet i stil med ”ett meningsfullt sammanfallande av två eller flera händelser där någonting annat än slumpen är inblandad”

Det här med Synkronicitet är i alla fall väldigt spännande tycker jag. Många frågor väcks hos mig där jag undrar om den existerar över huvud taget eller är om allt bara är styrt av en ren slump. Och vad är i så fall en ren slump?

Men jag har kommit över en bok om Synkronicitet som jag precis läst färdigt. Den är skriven av Joseph Jaworski som är advokat och som vågade göra vad många andra bara drömmer om att göra.

öppen för sammanträffanden
Öppen för sammanträffanden.

Synkronicitet, Att fånga livets sammanträffanden

Jaworski inleder boken med att berätta att han haft många bra till synes slumpmässiga händelser i sitt liv. Hans ökade nyfikenhet och funderingar hur dessa inträffade gjorde att han ville lära sig mer om hur de kunde uppstå på ett sådant magiskt vis. När han fått tillräcklig överblick ledde det till att han klev ur sin komfortzon i sitt redan framgångsrika liv han hade både yrkesmässigt och privat.

På okänd mark stod han inför starten till den dröm han haft under många år. En dröm han aldrig kunnat släppa. Där stod han efter ha fått mer kunskap om Synkronicitet. Nu hade han öppningen för att våga lita på att saker och ting faller på rätt plats genom ökad medvetenhet och närvaro med sitt inre.

I sitt nya projekt i livet saknade han många viktiga kontakter och hade heller ingen aning om hur han skulle få sin dröm till verklighet. Men han hade modet, litade på sina nya kunskaper och agerade.

En av de viktigaste lärdomarna var att uppmärksamma och våga greppa tag i sammanträffanden när de visar sig. Vilken han gjorde genom att vara extremt observant på händelser som dök upp. Det gjorde att han träffade de rätta människor på det ena och det andra märkliga sättet.

En osannolik story om en Tjock-TV

Om det här är en slump eller Synkronicitet spelar inte så stor roll i den här korta men helgalna händelsen. Det är en egen story jag minns som den inträffade igår. Även fast den är från början av 90-talet. Då bodde jag på Södermalm i Stockholm och hade något av en halvbrorsa som bodde ett par våningar ovanför mig.

Pang i rutan

En dag när han kommer hem och kliver in hos mig och berättar att dagen har bara varit för mycket och allt gått så fel. Vi kilar upp till honom för att ta en fika och bara snacka ett tag. Jag slår mig ned i soffan och han kommer in i vardagsrummet och tar tag i fjärrkontrollen.

Strax innan han ska trycka på en kanal säger han ”Nu fattas det bara att TV:n går sönder”. Precis när orden var sagda och knappen trycktes in exploderade bildröret. Hans ansiktsuttryck och kroppshållning kommer jag alltid att minnas. För vad är oddset att bildröret skulle gå sönder just i ögonblicket mellan ord och pang i rutan.

Vi fick oss i alla fall ett sjyst minne som lever kvar än idag. Å jag måste erkänna en sak. Även fast jag tyckte det var otroligt tråkigt att hans TV gick sönder så var situationen så absurd galen att vi båda asgarvade en bra stund.

Dela artikeln.

Vad tycker du?

Skriv kommentar
Fyll i namn