Tärningsspelaren
Tärningsspelaren, självbiografi av Luke Rhinehart

Tärningsspelaren av författaren Luke Rhinehart

Först, mitt märkliga sätt hur jag kom över boken

En cool händelse som hände den här veckan var att jag fick tag på en bok jag för drygt 1,5 månad kom på att jag ville läsa igen. Det var en bok jag tidigare läst och vill läsa om igen. Tyvärr har jag lagt den på en alldeles för bra plats för att komma ihåg var, eller så har boken lånats ut eller på något annat sätt försvunnit. Överallt letade jag men fann den inte. Källare och kartonger gicks igenom, nattygsbord, bokhylla ja överallt.

Vad gör man inte för att hitta boken jag ville läsa om igen och sökt efter överallt mellan källare och tak, men då jag stod på en pall i sovrummet med skallen in i garderobens överskåp var det dags att ge upp och bara släppa idéen på att hitta den. Men! Just vid det tillfället fick jag en märklig känsla att jag inom tid kommer att kunna läsa boken igen utan att behöva beställa boken eller låna den någonstans. Allt jag behövde göra var att bara släppa tanken och som gjordes. Sökande och undran var nu lagd åt sidan och dagarna började ticka på med annat.

Annons
Annons

När jag var på kontoret i början på veckan där jag brukar befinna mig kontorstid med betald sysselsättning (arbete heter det visst) så var det dags för rast. Jag gick jag över till den restaurang där jag brukar käka då timmen kommit då lunchbreak görs i arbetsuppgifterna. Mätt och belåten och var på väg att lämna brickan såg jag något som stod på en bänk vid bricklämningen. Det var en låda med kartongskylten ” Lämna eller ta en sommarbok om du vill”

Jag kikade i lådan och såg 10-15 böcker med ett par spännande titlar. Men döm om min förvåning då jag såg att sista boken var just Tärningsspelaren som jag för dryga månaden sedan letade febrilt efter. Där var den 🙂 ”Tärningsspelaren” skriven av Luke Rhineharts självbiografi som gavs ut i USA första gången år 1971 och i Sverige 1973

Tärningsspelaren

Tärningsspelaren är nog den mest skruvade bok jag läst och handlar om då Rhinehart, en psykoanalytiker bestämmer sig för att piffa till sitt goda ordinära liv men trista lunk som livet många gånger kan kännas och vara. Luke bestämmer sig för att tärningar ska avgöra besluten vad han ska göra och hur han ska bete sig.

I början är det enklare val som avgörs av tärningskasten, typ vilken film, teaterpjäs eller film som ska ses. Men tärningarna får större inflytande och valen blir mer och mer absurda och extrema då valen sätts på tärningens olika valörer. Tärningarna kan exempelvis ge honom i uppdrag att leka mer med barnen och vara den perfekta pappan och maken, vara en jesusliknande person som alltid är förlåtande till att vara ett riktigt praktarsle som slår upp telefonkatalogen på måfå och sätter fingret på en person för att leta upp och inleda sexuell förbindelse med personen fingret hamnat på.

Boken är intressant och underhållande skriven på humoristiskt sätt trots att Tärningsspelaren är skamlöst sexistisk, otroligt skrämmande och väldigt våldsam med mord och våldtäkter med mera, men den är också förbannat rolig även om den blir ”Too Much” med mycket som är för brutalt. Även om den tunna lina som kan få Tärningsspelaren att tippa över till att vara för mycket så balanserar författaren på ett otroligt skärpt och underhållande sätt.
Luke Rhinehart är pseudonym för personen och författaren George Cockcroft.

Wikipedia:
Tärningsspelaren

Kommentera

Kommer du över Tärningsspelaren rekommenderar jag dig att läsa den. Den är intressant och en jäkligt skruvad historia där jag tycker är märkligt att storyn inte filmatiserats på sådant sätt som boken är skriven på.

Har du läst Tärningsspelaren önskar jag du vill kommentera vad du tycker om boken.

Till dig som vill läsa den och kommenterar med: ”Vill läsa” är med i utlottningen av att få Tärningsspelaren gratis skickat till dig då jag är helt färdig med den. Lottningen görs då det är minst 20 responser. Du kan endast kommentera en gång. E-postadresser publiceras inte officiellt men bokmottagaren presenteras med sitt kommentarsnamn här på Internetfoto.

Vinnaren informeras via mejl och frågan om vart boken ska skickas då boken letat sig till dig som ny ägare av den utan kostnad. Visst vill du vara med? Pricka in några rader och var med i utlottningen av boken Tärningsspelaren.

Hälsningar Patric L / Internetfoto

 

Dela artikeln.
Annons

1 kommentar

Vad tycker du?

Skriv kommentar
Fyll i namn