Till Skåne och på plats vid smittskyddsanläggning innan soluppgång
SJ liggvagn

Är du hundägare?

Visa resultat

Laddar ... Laddar ...

Nattåg till Malmö. Syftet med resan var för att dokumentera hur smittskyddsanläggningen ser ut utifrån där de 14 avlivningshotade hundarna lever.

För att komma till Skåne och smittskyddsanläggningen innan soluppgång och helst före anläggningens personal börjat så bokade jag nattåg med plats i liggvagn med ankomsttid i Malmö innan klockan 06

På plats i Malmö

SJ tåg Sthlm - Malmö
Ankomst Malmö 211028 kl 05:48

Avgång från Stockholm var 23:09 Nattåg tar visserligen längre tid än snabbtågen. Men det gick alldeles utmärk. Mitt tåg rullade in på Malmö central kl 05:48 Visst att komforten är mycket enklare i liggvagnar än i sovvagnar. Men det var i iallafall betydligt skönare att kunna sträcka ut i liggvagn stället för att nattetid sitta närmare 7 timmar i sittvagnen.

Så får du tryggt och förmånligare hundägandeInternetfoto Hund-ID kort

Fast sovandet var ingen höjdare. Tåget stannade titt som tätt och när den gjorde det vaknade jag gång på gång. Så det var en lång natt och efterföljande dag blev det många kilometer i benen för att nå motiven som skulle fotas. Stegräknare skvallrade om drygt 1,6 mil med blandat underlag allt från blöt snårig skog till Malmös citymiljöer.

På plats vid smittskyddsanläggningen

Tidig morgon vid smittskyddsanläggning
På plats vid anläggningen.

Resan gjordes med kort varsel. Planen var att komma ned till Malmö så tidigt morgon som möjligt. Detta för att sedan åka bil till anläggningen och hinna dit även före anläggningens personal hunnit komma.

Morgonljuset vid den här årstiden beräknades vara tillräckligt för att fota på avstånd i skogsmiljö runt 08:00 – 08:30 eller strax efter.

Anläggningen ligger en bra bit utanför Malmö någonstans ute i de skånska skogarna. Men det fanns lite tid att stanna till en kort stund under bilfärden och få i sig en frukost.

Väl på plats vid anläggningen där hundarna varit placerade sedan de 14 september var jag redo strax innan morgonljuset började bryta igenom.

Smittskyddsanläggning

Personal på plats
Personal på plats efter en halvtimme.

Just innan det började ljusna kom personal och klev in i anläggningen. Anledning till att försöka vara på plats tidigare än personalen var för att vara beredd att få en skymt på någon av hundarna då de öppnar upp så hundarna få röra sig ute på sina rastgårdar omgärdat med galler.

Och jag måste säga att det var en rejält rigorös säkerhetsanläggning. Kraftiga galler med elstängsel i dubbla led toppad med rullad taggtråd. Men jag var beredd utanför på avstånd då hundarna började släppas ut.

Jag hörde dem skälla. Men i mina öron lät de inte som ledsamma skall. Utan det hördes mer som att de blev glada att få komma ut och se sina ”cellgrannar” i de andra rastgårdarna bredvid.

I väntan på beslut

Förvaltningsrätten i Malmö
I väntan på beslut

Sedan hundarna hamnade i sina "celler" på anläggningen ute i skogen har det gått många veckor. De sitter här efter Länsstyrelsen Skånes tidigare beslut överklagats om omedelbar avlivning.

Det är två olika överklaganden som Förvaltningsrätten fattat beslut om inhibition (uppskjutande av verkställan) Detta har hittills räddat hundarna i absolut sista stund.

Men ändå är allt ovisst. Ifall senaste överklagan avvisas leder det till att Länsstyrelsen Skåne får och kan verkställa sitt tidigare beslut. Skulle hundarna då avlivas. Då tycker jag det känns mer som en prestigeåtgärd från myndigheten mer än att sunt förnuft råder i deras verksamhet.

Hundarna har varit i anläggningen länge och säkert fått sina punkter i veterinärbesiktningarna åtgärdade.

Har myndigheten planer och tror att avlivning är det främsta vapnet för att förhindra framtida hundsmugglingar. Då lär det med all säkerhet bli ett än större problem för Skånes Länsstyrelse, vilket är ett län som kan ses som att vara porten till Europa i och med Öresundsbron och alla hamnar.

Skåne, porten till Europa

Öresundsbron
Öresundsbron 211028

Avlivning vind för våg av hundar i hundsmugglingsärenden som man upptäcker i tullen lär inte skydda landet mot rabies. Det finns säkert alternativ att arbeta proaktivt och hitta lösningar där man mer ser på åtgärder för hundsmugglare och de människor som sysslar med den här sortens handel än att hela tiden straffa ut helt oskyldiga djur.

Dessutom är hundar som upptäcks av tullen en ytterst liten del av det stora mörkertal med hundar som kommer in i landet på "misstänkt" olovligt vis. Så det behövs helt andra åtgärder än att bara förlita sig på ”sprutglada veterinärer”

Kommande pressbevakning ifall åtal väcks i ett annat fall

Stort mörkertal kan jag hävda förekommer eftersom jag även har en pressbevakning igång på ett helt annat hundärende och plats i landet.

I ärendet väntar jag besked från åklagaren då denne kan och tänkt väcka åtal för de personer som ingår i förundersökningen som pågår.

Senaste meddelande jag fick informerade åklagaren om att de är uppe i över tre tusen sidor i förundersökningen. Fallet handlar om över två hundra hundar som ser ut att kunna vara från misstänkta hundsmugglingsresor.

Dessa hundar har kommit upp i dagens ljus på helt andra grunder än att de skulle ha upptäckts och omhändertagits i något tullfilter.

Så att avliva de här 14 hundarna är ju bara rent nonsens att tro det skulle avskräcka smugglare att fortsätta med sina verksamheter. Att de även skulle vara i så dåligt skick lär heller inte vara skäl att avliva dem.

Smittorisken med rabies är väl möjligen den del som eventuellt skulle kunna vara det otäcka i det hela. Men en hund har tidigare avlivats och den bar inte på smitta efter provtagning då den var död.

Så de här 14 hundarna borde väl få en rimlig chans att få leva vidare. Provtagning kan man säkert göra när de lever. Flera av de fjorton vovvarna har dessutom antikroppar mot rabies. De som har för låga värden eller helt saknar antikroppar kan väl vaccineras och så är den saken ur världen.

Kommande inlägg

Stor del av terrängen var snårig och blöt. Men absolut värd att ge sig in i för att fota för att få en bättre känsla hur anläggningen ser ut.

Bakom alla galler och stängsel skymtades en vit hund som sprang och stod på bakbenen för att hälsa på sina vänner bakom sina massiva skydd.

Artikel om anläggningen kommer. Så häng på Internetfoto. Både i bloggen med personlig åsikt och webbplatsens redaktionella nyhetsrapportering och pressbevakning.

Dela till ditt nätverk
Du är Internetfotos uppdragsgivare

Var med och stötta Internetfotos fristående och oberoende mediearbete. Ditt finansiella bidrag möjliggör Internetfotos fortsatta arbete som opartisk media utan statliga medel, prenumenationskrav samt fortsätta hålla minimalt utrymme för extern annonsering.

Din gåva stöttar bland annat till:
Opartisk press och nyhetsbevakning.
Resor för fotorapportering runt om i Sverige
Utrustning och programvarulicenser.

Välkommet är också donationer från näringsliv, stiftelser och andra organisationer. Internetfoto behåller dock rätten till fortsatt opartiskt mediebevakning där budskap i publicerat material kan uppfattas vara främjande eller kritiserande.

Bild pressleg
Hoppas du vill vara med och donera frivilligt belopp och göra detta möjligt.
Stort tack på förhand hälsar Patric / Internetfoto

Bidra med Swish till 073-772 04 71
Mottagare: Patric Lindén, Märk ämnesraden med Donation.
Bankgiro: 5622-0262
Plusgiro: 408 65 06-5
Du kan även välja skänka dit stöd med kort via Paypal

Vad tycker du?

Skriv kommentar
Fyll i namn