Ledbuss i depå
Parkerad ledbuss i depå.
Hundägare finns inom alla samhällsgrupper och branscher. Anonym snabbfråga

Är du hundägare?

Så här ser svaren ut just nu

Laddar ... Laddar ...

Brist på personal kan nog ofta mer handla om besvärliga och utdragna rekryteringsprocesser än att människor inte skulle vilja jobba.

Låt mig berätta ett par stories som skedde för några år sedan. Efter ha varit och fotat ett projekt där bussbranschen ingick satte jag mig ned i en foodcourt i ett köpcentrum för att äta en bricklunch.

Efter lunchen satt jag kvar en stund för att arbetade med några bilder från fototillfället. Då jag ätit klart ställde jag brickan åt sidan på bordet för att få plats med datorn.

Till Internetfoto YoutubeInternetfoto YouTube
Led-buss i depå med öppen tanklucka.
Öppna för fler möjligheter

En från personalen kom fram för att plocka undan brickan. Han såg säkert bussbilden jag satt och arbetade med. Han sa hej och frågade om maten smakade bra. -Tack, det var gott svarade jag medan han tog undan brickan.

Mannen ursäktade sig och frågade ifall han fick ställa en fråga. -Absolut svarade jag honom. Vad undrar du över? Han svarade att han råkade se att jag höll på med en bussbild då han gick förbi och undrade ifall jag arbetar inom bussbranschen. -Nä, fast jag har tidigare varit inom branschen persontransport och kanske kan svara på något du undrar över. Ja, svarade han.

Jag vill så gärna börja köra buss och skulle vilja veta hur jag kan börja och komma igång på bästa och snabbaste sätt. Han berättade också att han hade haft körkort länge men saknade bussbehörighet och inte hade råd att skaffa sig det på egen hand. -Det ska nog inte vara något hinder svarade jag honom.

Ett första tips är att faktiskt ringa ned direkt till ett bussgarage och fråga ifall de kan guida dig till någon hos dem och höra ifall det finns möjligheter att börja köra hos dem.

De brukar hålla egna förarutbildningar. Någon på deras utbildning kan säkert guida dig till rätt person som har hand om personalfrågor. Han tackade för tipset och såg rätt nöjd ut över det.

Direktkontakt

Eftersom fototillfället skedde i garaget där jag själv för länge sedan jobbade så Googlade jag upp telefonnummer dit och skrev upp det åt honom. Han tog emot lappen och sa att han skulle ringa dit redan under nästa dag då han var ledig.

Tänka sig vad en endaste bild och uppmärksam person kan leda till 🙂
Kanske bussföretaget fick en väldigt duktig bussförare.

Mobil rekrytering

Rullande åkeriservice. Husbilar är som Schweiziska arméknivar.
Rullande rekrytering redo för en ny dag.

Rekrytering behöver inte var så besvärligt till yrken där det speciellt råder personalbrist, som exempelvis inom distribution och persontransporter. Genom att bara vara ute bland folk i vardagen är det många som visar intresse.

Mejl, telefon, annonser, mässor, öppet hus är säkert många gånger bra. Men att mötas face to face mellan verksamhet och potentiell personal som är på språng i vardagen är riktigt effektivt.

Det här upplevde jag då när jag 2017 på heltid på konsultbasis i tidsbegränsat uppdragsavtal var rekryteringskoordinator i Stockholm hos nordens största taxinätverk.

Data och taxameterutbildning
Data och taxameterutbildning 2017

I mitt uppdrag ingick att med mobilt rekryteringskontor informera om behörigheterna till att köra taxi och de utbildningar som bolaget erbjuder för att skaffa den obligatoriska taxiförarlegitimationen och de bolagslegitimationer som behövs för att köra hos något av verksamhetens varumärken.

Körkort och legitimation
Information om utbildning till behörigheter

Det här med mobilt rekryteringskontor verkade då vara väldigt nytt eftersom det var så många människor som kom fram och och berättade att de gillade idén och sa att de inte mött något liknande.

Dessutom var det en hel del som "signade" sig på intresselistan för mer information och bokning till utbildningen. Jag minns speciellt en man som kom fram och ville lyssna om hans möjligheter att köra taxi trots att han hade diabetes.

I vårt samtal berättade han också att det kändes väldigt bra att få ta det här samtalet spontant eftersom det kan kännas himla kallt hos arbetsförmedlingen och meningslöst att ringa och skicka ansökan till rekryteringsföretag där de flesta på sin höjd får ett sent opersonligt automatsvar enligt honom.

Men att det här med mobila enheten var på plats just bara så där tyckte han var toppen. Vi satt ned en stund i husbilen där han fick svar på sina frågor. Det kylda bubbelvattnet passade utmärkt den varma dagen.

Synergieffekter

Fiat Brevio T646
Fiat Brevio T646 hämtas och är redo att sättas in i sjyst förarrekrytering.

S.W.A.T som jag döpte husbilen till gav även massor med värdefull feedback som sträckte sig även åt fler håll. Utöver förarrekrytering var det taxikunder som kom fram, taxiåkare och förare som ville växla några ord. Men också möten som gav väldigt bra input för att skapa fler lösningar på problemet med förarbristen inom taxiyrket.

Metoden Special Weapons And Tactics” kan vara en riktigt god god idé. Mobila enheten passade utmärkt för både rekrytering och marknadsföring.

Meddela de i ditt nätverk som kan vara intresserad av det här inlägget.
Prenumerera påDet finns alltid något att fira eller uppmärksamma. Varje söndag skickas nyhetsbrev med efterkommande veckas temadagar, namnsdagar och nationaldagar.