Gräns och tullstation
Internetfoto Arkivbild gräns och tullstation.

Vid stickprovskontroll av polska myndigheter på två av hundarna på väg mot Sverige visade det sig att dessa saknade fullgott vaccinationsskydd, trots deras dokumentation var i ordning.

I juni 2020 var det två sändningar med 32 ryska gatuhundar på väg till Sverige Transporten gjordes i två sändningar genom en ideell organisation som förmedlar gatuhundar till privatpersoner.

Vid polska gränsen gjordes stickkontroll på två av hundarna. Trots hundarnas papper var i ordning visade provsvaren att de två hundarna saknade fullgott vaccinationsskydd.

Polska myndigheten informerade Jordbruksverket om resultatet som gick vidare med att provta samtliga hundar.

Enligt Jordbruksverkets pressmeddelande 200824 hade 16 hundar av 31 st (korrigerad till 32 st efter telefonkontakt med Jordbruksverket den 26/8) för dåligt rabiesskydd. Jordbruksverket beslutade att fyra av dessa hundar måste avlivas och 12 st hemisoleras under en period tills risken för rabies bedöms vara tillräckligt låg.

De hundar med antikroppar och som befinner sig i hemisolering på grund av att nivån av dessa inte var fullt tillräckligt hemisoleras i drygt fyra månader. Därefter kommer hundarna inte behöva testas igen eftersom ifall en smitta mot all förmodan skulle finnas skulle hunden insjuknat kliniskt under sin tid i hemisoleringen.

Jordbruksverket bedömer alltså att om hundarna inte har insjuknat efter fyra månader är risken för rabies så låg att de kan släppa hemisoleringen.

Vidare meddelar Jordbruksverket att stickprovskontroller är något som kommer genomföras på kommande importer. På frågan från Internetfoto om vilken Ideell organisation som ansvarade för just den här importen svarade Jordbruksverket att den uppgiften är sekretessbelagd.

Är du hundägare?

Visa resultat

Laddar ... Laddar ...

Tullverket

Tullverkets delårsstatistik hundar 2020
Tullverket fasadskylt huvudkontoret Stockholm

15 augusti 2020 publicerade Internetfoto en delårsrapport från Tullverket om antal hundärenden och åtgärder Tullverket gjorde mellan 1 januari och 30 juni 2020

I delårsrapportens statistik ingår inte de 32 ryska gatuhundarna som i juni 2020 upptäcktes av polska myndigheter.

Dessa hundar kommer inte synas i vår statistik över ingripanden vid gränsen meddelar Tullverket via e-brev till Internetfoto den 27 augusti 2020

Läs Internetfoto tidigare artikel: Tullverkets delårsstatistik hundar 2020

Dela gärna det här...
Nyhetsbrev

annons