Gräns och tullstation
Internetfoto Arkivbild gräns och tullstation.

Två män och en kvinna åtalas för grov olovlig befattning med smuggelgods. Detta efter åklagare väckt åtal styrkt på 21 gärningstillfällen där bevisningen är som bäst.

Mellan 22 maj 2019 och 22 november 2020 har enligt kammaråklagare okänd eller okända personer rest till Sverige och fört in minst 69 hundvalpar från Litauen.

Enligt åtalet mot de nu tilltalade tre personer som är bosatta i Sverige har därefter i samband med införsel bland annat haft kontakt med och ingått avtal med uppfödare, säljare och transportörer. De har också lagt ut hundarna till försäljning genom annonser på Internet och sålt hundarna till privatpersoner.

Anonym snabbfråga

Är du hundägare?

Visa resultat

Laddar ... Laddar ...

Brottet de tilltalade åtalas för är grov olovlig befattning med smuggelgods. Detta för att de inte anmält hundarna för tullbehandling eller lämnat felaktiga uppgifter vid tullen.

Enligt kammaråklagare Jon Lindahls uppfattning ska brotten bedömas som grova. Bland annat eftersom det varit fråga om en systematisk och omfattande brottslighet med ett mycket stort antal hundar som sålts för miljonbelopp till privatpersoner.

Brott mot djurskyddslagen

Fällande dom
Brott mot djurskyddslagen

Det framgår också i stämningsansökan att de tre tilltalade skall ha brutit mot djurskyddslagen. Enligt denna har personerna tillsammans och i samförstånd brutit mot djurskyddslagen. Detta genom att hålla, föda upp, upplåta, sälja eller ta emot sällskapsdjur för förvaring eller utfodring. En omfattande verksamhet som bedrivits i större omfattning utan tillstånd.

Åtalet väcktes idag den 17 mars 2022. Rättegången förväntas inledas i Halmstad Tingsrätt efter sommaren.

Har du någon i din närhet som skulle vara intresserad av det här inlägget. Meddela dem i ditt nätverk.


Prenumerera och bli uppdaterad på vilka intressanta temadagar som firas nästa vecka. Nyhetsbrevet kan även intressera och gynna dig med något från de fotouppdrag Internetfoto gör. Dessutom lär det säkert få hänga med lite vovverelaterat material också. Välkommen att hänga på och prenumerera.

Internetfoto Nyhetsrev

* Obligatoriskt fält

Jag samtycker till att mottaga "Nyhetsbrevet från Internetfoto " med Internetfotos integritetspolicy.

Du kan när som helst avbryta prenumerationen genom att klicka på länken i sidfoten i utskicket Internetfotos Nyhetsbrev. För information om sekretesspraxis, besök Internetfotos integritetspolicy på https://www.internetfoto.se/integritetspolicy/

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Vad tycker du?

Skriv kommentar
Fyll i namn