Elbrist står inför att bli verklighet
Elstation

Svensk elproduktion verkar inte vara det stora problemet. Utan det är transporten av elen som ställer till det.

Elnät
Elnät

Elbrist ser ut att stå inför att bli en verklighet i Stockholm och Mälardalen. Då den nu är och nosar i vår närtid och huvudstad ligger nog orsaken på eftersatt underhåll och utveckling.

En jämförelse på missat underhåll som gett konsekvenser i hela landet är järnvägen. Även den håller inte måttet och är ordentligt sliten. Precis som spåren inte klarar av all tågtrafik klarar inte elledningarna leveransen av el.

Gammal elstolpe med ledningar.
Hur mycket mer klarar de här?

Eftersatt underhåll och modernisering med kraftfullare kablar både i luft och i marken skulle ha påbörjats långt tidigare. Att dra om kablar och ledningar tar sin tid. Man pratar om att det behövs mellan 10-15 år.

Dags att elförstärka.
Dags att elförstärka.

Att ofta behöva göra om och göra rätt blir för dyrt. Sen en hand upp för de som även håller med om att det händer alldeles för ofta att när vägar och torg som nyligen varit uppgrävda för fiberdragning eller något annat arbete så kommer de kort därpå grävas upp igen för nya projekt några meter ned.

Jag håller med

Visa resultat

Laddar ... Laddar ...

Uppgrävd för elförstärkning.
Gräv nr 2

Har sett det så himla många gånger. Bredängs Centrum är ett exempel. För en tid sedan grävdes det upp för att plattor och markskikt behövdes renoveras. Tyvärr började man med arbetet utan att ha koll på det som fanns under.

Det blev långa förseningar och när det till slut var färdigt dröjde det inte länge innan man var där och grävde upp centrumet igen för att den här gången elförstärka.

Expansion

Våra samhällen växer och blir extremt känsliga eftersom det ställs högre krav på elleveranser. Sveriges elnät verkar inte räcka till helt enkelt. Det här försvårar inte bara livet för alla hushåll.

Hur länge tror du att du klarar dig utan el?

Visa resultat

Laddar ... Laddar ...

Även svenskt näringsliv drabbas hårt. Speciellt nu när även utländska och elkrävande verksamheter knackar på dörren och vill etablera sig i vårt land

Svensk näringsliv drabbas

Det är drakar som Facebook som redan är i Sverige. Men sen har vi Google, Microsoft, Amazon och andra enorma företag som också vill bygga gigaanläggningar här. Serverhallar kräver enormt mycket kraft.

Svensk infrastruktur med elförsörjning och transporter står inför gigantiska problem som borde ha löst tidigare. Rätt beslut måste därför komma snabbt utan att det blir en massa fel som kräver dubbeljobb.

Som det skojsamt brukar heta. ”Går det inte att laga med silvertejp så är det trasigt” Därför är det dags att lägga dessa rullar åt sidan och faktiskt sätta igång på riktigt nu. Annars skapar vi något som blir väldigt jobbigt för oss alla att ta oss ur.

Stor elbrist med massor av strömavbrott som vi själva har skapat är ett hot som kan leda till mörka tider i dubbel bemärkelse.

Sen har vi det här med det som vi inte kan påverka så mycket och som brukar inträffa då och då.

Naturkrafter

När elavbrott inträffar känns det som de mindre samhällena i landet är bättre rustade. Man hjälper varandra på ett helt annat sätt.

Vår planet exponerades 2012 av en ordentlig solstorm vilket Kanada drabbades väldigt hårt av ur ett modernt samhällsperspektiv. Miljontals människor blev utan el i nio timmar.

SVT: Solstorm träffade jorden (2012)

Det kanske inte låter så mycket men är det riktigt svinkallt ute och människor inte vet när strömmen kommer tillbaka är risken stor att folk börjar bete sig på ett socialt oacceptabelt vis.

När ett land slocknar

Februari -19 visade SVT intressanta programserien Nedsläckt land. I serien var det två grupper som bodde i varsitt hus. Ena gruppen bodde i ett modernt hus med alla bekvämligheter och de andra i ett hus från förr.

När de anlände till sina hus visste de inte vad som skulle ske. Ingen av dem hade en aning om att de ingick i ett experiment där de skulle utsattas för plötsligt och ett längre strömavbrott.

Läs min tidigare blogg: Hightechvilla eller Snickeboa
(Avsnitten på SVT kan ses till 22 november 2019 Länk till programmen finns i artikeln)

Dela gärna det här...