Grov olovlig befattning med smuggelgods
Skärmdump TV4 Play - "Efter fem" den 29/3-22

Programmet ”Efter fem” i TV4 den 29 mars -22 tog upp problematiken med hundsmuggling. Avsnittet uppmärksammade ett omfattande hundsmugglingsärendet där tre personer står åtalade för grov olovlig befattning med smuggelgods.

Grov olovlig befattning med smuggelgods innebär att personerna inte har utfört själva hundsmugglingen. Däremot har de nu åtalade personerna enligt stämningsansökan varit delaktiga i processen. Detta genom att bland annat förvara, transportera, annonsera, sälja och överlåta hundarna, trots att hundarna varit föremål för brott enligt 3-11 §§ i lagen (2002:1225) om straff för smuggling.

Blocket

Blocket fasadskylt
Blocket i Stockholm

Det som för Internetfoto är anmärkningsvärt är att personerna kan ha annonserat så stort antal hundar utan att upptäckas av Blocket som Internetfoto tidigare varit i kontakt med i frågan om annonsering med hundar.

Anonym snabbfråga

Är du hundägare?

Visa resultat

Laddar ... Laddar ...

Internetfoto skrev då bland annat att Blocket är kanske i särklass den största köp och säljplattformen i sitt slag och där det finns mer trygghet och kontroll på annonseringen.

Åtalet det nu handlar om visar att Blockets kontroller åtminstone i det här fallet inte verkar ha fungerat så bra. Personerna som nu står åtalade har under 1,5 års tid dessutom kunnat få ut långt fler annonser än de 69 hundar som åtalet gäller, något som nått miljoner i annonseringsvärden.

Några Internetfototips vid hundköp

Sommar och semestertider är en tid då många väljer att köpa hund. Är du på gång att skaffa hund. Gör ditt yttersta att kontrollera både säljaren och hundens bakgrund.

Läs gärna Internetfotos tidigare artikel från februari 2021. I artikeln ”Rabiessmittat söt valp med skadad lever säljes”. I artikeln finns tips på vad du kan tänka på redan då du börjar leta hundannonser.

TV4 Play ”Efter fem”

Se författaren och tidigare advokaten Jens Lapidus berätta om de tre personerna som nu står åtalade. Avsnittet finns på ”TV4 Play - Efter fem” Ämnet hundsmuggling börjar vid 26 minuter på tidslinjen. (Programmet kan ses till och med 2 januari 2023)

Dela till ditt nätverk

Var med och stötta Internetfotos fristående mediearbete. Ditt finansiella bidrag möjliggör Internetfotos fortsatta arbete med undersökande fotojournalistik till förmån för hundars välmående och samverkan med människor.

Din gåva stöttar bland annat till:
Resor för fotorapportering runt om i Sverige
Utrustning och programvarulicenser.

Bild pressleg
Hoppas du vill vara med och donera frivilligt belopp och göra detta möjligt.
Stort tack på förhand hälsar Patric / Internetfoto

Bidra med Swish till 073-772 04 71
Mottagare: Patric Lindén, Märk ämnesraden med Donation.
Bankgiro: 5622-0262
Plusgiro: 408 65 06-5
Du kan även välja skänka dit stöd med kort via Paypal

Vad tycker du?

Skriv kommentar
Fyll i namn