Tullverket med vid seminarium i Sveriges lantbruksuniversitet
Sorgliga upptäckter och beslut.

Löd annonsen så skulle du säkert akta dig för att köpa hunden. Men, om du inte kollar vovvens bakgrund innan köp kan hundens hälsa tyvärr bli din verklighet.

Rabiessmittad, skadad lever eller andra smittor och inre skador kan mycket väl visa sig då det gäller smuggelhundar, från valp till senior.

Köpa hund från annons på Facebook eller på olika köp och säljplattformar kan uppfylla drömmen om att få hem en tassande fyrbent vän. Men det kan även bli din värsta mardröm.

Om du köpt vovven av oseriös säljare som spelat manipulativt på dina känslor när ni haft kontakt. Då lär det visa sig efter affär att den kommunikationen snabbt kommer upphöra så fort dina pengar landat i fickorna hos säljaren.

Hundförsäljning slår alla rekord just nu. Siffror visar att Sverige snart är uppe i en miljon registrerade hundar i Jordbruksverket ägarregister.

Är du hundägare?

Visa resultat

Laddar ... Laddar ...

Tyvärr ser oseriösa säljare chansen att ”kränga” en massa hundar och tjäna stora pengar. Slantar som vovven du eventuellt köper utan att kolla upp att den har behandlats väl.

I hantering där pengar räknas mer än liv är det många hundar som fått betala högt pris genom lidande och många andra individer med sina liv.

När din nya familjemedlem kommer till dig men där du inte kontrollerat vovvens historia. Då är chanserna stora att även du kommer drabbas hårt av känslomässigt lidande och hamna i tunga ekonomiskt svåra konsekvenser.

Det här vill inte du vara med om, eller hur. Annonsmarknaden svämmas över av söta, gulliga valpar eller coola fullvuxna som också kan locka till att ta kontakt med säljaren.

Se verkligen till att göra ditt yttersta att noga undersöka i hela säljprocessen. Från annons till att hunden tassar in som din familjemedlem.

Internetfotos Annonstips

Ifall du är på gång att köpa hund och kollar hundannonser. Börja alltid med att skriva ut annonsen. Gör anteckningar på baksidan vad du ska komma ihåg när det är dags att träffa säljaren.

Det är väldigt lätt att komma ur fokus när man får en söt valp i knät och slipade säljare trixar med distraktioner. Börjar mötet dessutom med en människa som ”hjälper” en annan person att sälja hunden. Då kan det vara ett första tecken på att allt inte riktigt är som det ska vara.

Skärmdump J-Verket Sök hund
Kolla upp hund och ägare

Ha alltid flera frågor och komihågpunkter uppskrivna. Notera exempelvis veterinärbesiktning, vaccinationsintyg, kolla uppgifter mot Jordbruksverket, stäm av vem som äger hunden och kolla ID handling etc...

Länk till Jordbruksverket "Sök Hund"

Internetfotos tips om affär och överlämnande

Se också upp med att göra bakluckeaffärer på P-platser eller andra anonyma ”På stan” ställen. Bästa stället att träffas och göra affär är i hundens hemmiljö. Är det en valp du köper. Be att få träffa mamman och syskon om det finns någon kvar i kullen.

Är det ensam valp och inga tecken på fler hundar i hemmet. Ju yngre valpen är desto märkligare blir det att den är till försäljning. För vem köper en 8 veckors valp och säljer den efter kanske bara några veckor eller ett par månader. Var beredd och ställ frågor.

Skriv också alltid noteringar vad som sägs i mötena. Blir det köp så spara annonsen tillsammans med de övriga dokumenten.

Pressar säljaren på att få komma hem till dig med hunden eller mötas ute på allmän plats. Backa så långt det går på sådana förslag. Blir det mot all förmodan ett sådan affär och överlämning vilket inte rekommenderas. Då underlättar det verkligen att ha annonsen utskriven med noteringar och frågor.

Det blir då enklare att spåra säljaren från annonsen ifall det visar sig var en affär som behöver polisanmälas. Smittor och inre skador kan visa sig längre fram. Då är risken hög att du står förtvivlad med en väldigt sjuk hund. Följden blir rusande veterinärkostnader som även kan sluta med att din hund dör eller behöver avlivas.

Blocket

Schibsted Sverige
Schibsted Mediagroup Sweden

På Facebook görs tyvärr säkert många affärer med djur. Men Blocket är kanske i särklass den största köp och säljplattformen i sitt slag där det finns mer trygghet och kontroll på annonseringen.

För att lägga in hundannonser på Blocket måste säljarna verifiera sig med Bank-ID, intyga att valpen inte är yngre än 8 veckor samt ha ett pris på lägst 1000 kr, ett minimipris som enligt Blocket innebär:

Som det står i våra villkor: "Att bli djurägare är ett stort ansvar och ska inte vara en ogenomtänkt impulshandling. Därför har Blocket tillsammans med Djurskyddet i Sverige beslutat att inte tillåta annonser där djuret skänks bort. Lägsta priserna i djurkategorin återspeglar den kostnad som är förenlig med ett ansvarsfullt djurägande och angivet lägsta pris är till för att förhindra ogenomtänkta köp och att motverka djurplågeri."

Blocket samarbete

Blocket fasadskylt
Schibsted fasad.

Blocket samarbetar med bland annat Djurskyddet Sverige, Länsstyrelserna, Tullverket och Polisen De assisterar myndigheterna med uppgifter då det framkommer att annonser är föremål för utredningar. I väntan på beslut stängs annonsören av under tiden.

Annonsuppgifter hos Blocket sparas i två år. Därför är det bra att du skriver annonsen och sparar utskriften tillsammans med hundens övriga dokument. Då blir det lättare att hitta igen uppgifterna på säljaren ifall detta skulle behövas.

Ett annat sätt att bli hundägare

Veterinärbesiktning kropp
Veterinärkoll hundstallet

Av flera olika anledningar är det många hundar som omplaceras. Kanske en vovve från Hundstallet skulle passa in i ditt liv. Där har hundarna haft tillgång till veterinärer hela tiden och kontrolleras.

Personalen lär känna hunden rätt bra och kan berätta om hur hunden är. Både vad hundskötaren tycker hundens bästa sidor är men också vad du som ny ägare kan behöva tänka på och arbeta med.

Besök Hundstallet och finn kanske din/er nya familjemedlem där.
Hundstallet – En andra chans

Seminariet om smuggelhundar

Vad kan vi göra tillsammans?
Debattpanel, Jordbruksverket, Tullen, SKK, Djurens Vänner med flera...

Läs Internetfotos tidigare artikel om Tullverkets deltagande vid det första seminariet där flera myndigheter och andra verksamheter hade samlats för första gången.

Evenemanget hölls på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) i Uppsala för att diskutera ämnet smuggelhundar. Tullverket med vid seminarium

Tips och notiser

Avslutningsvis, bli prenumerant på Tass - hundnotsier. Då får du tips och aviseringar med sammanfattningar i hundämnen som uppmärksammats av Internetfoto.

Välkommen med din prenumeration

Sjyst om du delar det här...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Enkelt, Kryssa bara i prenumerera när du gör Hund-ID kortbeställningen. Prenumerationen bekräftar du sedan smidigt via bekräftelsemejlet som skickats till dig.

Vad tycker du?

Skriv kommentar
Fyll i namn