Tullverket med vid seminarium i Sveriges lantbruksuniversitet
Sorgliga upptäckter och beslut.

Vid seminariet ”Köp inte hunden i säcken - så kan vi stoppa hundsmugglingen” samlades för första gången Myndigheter, organisationer och andra verksamheter.

Från Tullverket berättade utredare Katharina Mohlin Thorstensson vid Tullkriminalen i Karlshamn om Tullverkets verksamhet. Deras uppdrag kommer från regering och riksdag med prioritering på narkotika och vapen.

Då det gäller hundärenden finns det därför en hel del att göra. Exempelvis fastnar ofta många hundärenden mellan polis och Tullverk. I fallen de inte gör det är nästa bekymmer den dåliga responsen från åklagarna ett problem.

Även om Tullverket ser väldigt allvarligt på hundsmuggling saknas viktiga resurser för att kunna göra det som behövs och kan göras. Som förslag för att bli bättre i sitt arbetet mot hundsmuggling visade Katharina en agenda med viktiga punkter på åtgärder som skulle kunna göras.

Tullverket agenda
Agenda

Är du hundägare?

Visa resultat

Laddar ... Laddar ...

Ofta är det känslor och att vilja hjälpa utsatta hundar från andra länder eller kunna köpa en hund till billigare inköpspris som gör att allt fler hundar istället riskerar hamna i valpfabriker, genomlida plågsamma transporter och utsättas för empatilös djurhållning.

I många fall överlever inte hundar de hänsynslösa miljöerna de befunnit sig i. Eller så måste de få sina liv avslutade på grund av hälso och smittspridningsrisker.

Avlidna hundar upptäckta.
Ledsamma upptäckter.

Vid en husrannsakan som Tullen gjorde hittades en försäljningsrapport för perioden 2015-04-06 till 2016-02-07 där det framkom vad valpar kostade och vilka enorma summor smuggling inbringar.

I underlaget låg priserna då på en Bulldog mellan 9000-15000 kr och gav ett försäljningsresultat på 1 190 000 SEK bara i det här enskilda fallet.

Försäljningsrapport hittad vid husrannsakan.
Försäljningsrapport.

För att få stopp på otroligt mycket lidande för hundar och andra djur är även arbetet att nå ut bland hundköpare och allmänheten viktigt. Efterfrågan styr i alla marknader.

Visst vill du ha en glad och frisk hund

Några tips från Internetfoto till dig som går i hundköpartankar och vill undgå risker för en smuggelhund. Första du behöver göra är att kritiskt kontrollera så hundens dokument är äkta och att säljaren är seriös.

Alarmklockorna ringer ifall försäljning från p-plaster eller säljaren vill komma hem till dig och visa valpen. Så var noga med: var, när och hur du får se hunden.

Tänk också på att när du för första gången träffar hunden som är tänkt att bli din pälskling. Det är lätt att känslorna tar överhand. Den gulliga hunden fångar ditt fokus och det blir enkelt att övertala dig till nästan vad som helst.

Tid och plats för seminariet

”Köp inte hunden i säcken – så kan vi stoppa hundsmugglingen” hölls på Sveriges lantbruks- universitet i Uppsala den 11/12-19

Eventet anordnades av Svenska Djurskyddsföreningen, Djurens Vänner och Nationellt centrum för djurvälfärd.

Sjyst om du delar det här...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Enkelt, Kryssa bara i prenumerera när du gör Hund-ID kortbeställningen. Prenumerationen bekräftar du sedan smidigt via bekräftelsemejlet som skickats till dig.

Vad tycker du?

Skriv kommentar
Fyll i namn