Historiska hundar
© Foto Patric Lindén / Internetfoto

En bok om hundar som satt sina tassavtryck i betydande händelser för människan. Skriven av författaren Mats Carlbom

Historiska Hundar, hur människans bästa vän har påverkat världen. Boken bjuder på 21 olika berättelser där en egen favoritvovve sedan tidigare dyker upp.

Det är storyn om slädhunden Balto. En draghund som år 1925 drog den sista och svåraste etappen genom snöstorm och kyla i Alaska för att akut leverera serum till staden Nome som drabbats av difteriepidemi.

Snöstormen gjorde att slädhundsföraren kom vilse och lät då Balto bestämma fullt ut. Balto lyckades orientera ekipaget till staden i rätt tid där 1500 personer väntade på medicinen som färdats 100 mil med slädhundar. Detta eftersom att det inte fanns några andra alternativ att transportera serumet på.

Till historien hör också Togo, en siberian husky som trots sin höga ålder på 12 år sprang 41,5 mil som var den längsta sträckan av alla 20 slädhundsekipage. Togo lämnade över till Balto som hade den svåraste sträckan.

Två hjältevovvar som tillsammans med andra räddade en isolerad stad som behövde medicin vid en tid då Alaska drabbats av värsta väderförhållanden på 20 år med snöstormar och temperatur som kunde gå ned till under -50 grader.

Fler berättelser i boken ”Historiska Hundar” finns bland andra:
Lajka, gathunden som utforskade rymden, Pompey, mopsen som räddade Nederländerna och Fala, en skotsk terrier som säkrade presidentvalet.

En spännande bok som alla hundälskare säkert gillar läsa. Internetfoto köpte boken i Adlibris bokhandel på Regeringsgatan 55 i Stockholm, men finns också här: Adlibris

Dela gärna det här...