Kraftledningstornet Mälarhöjdsbadet fälld genom sprängning
Booom med extra sprängladdning.
Hundägare finns inom alla samhällsgrupper och branscher. Anonym snabbfråga

Är du hundägare?

Så här ser svaren ut just nu

Laddar ... Laddar ...

I satsning med projektet kapacitetshöjning för Stockholms elförsörjning var det idag dags för Ellevio att genom sprängning fälla kraftledningstornet på Mälarhöjdsbadet.

Det var en sprängning med precision efter noga förberedelser för att tornet vid sprängverkan skulle falla exakt dit man ville att det skulle lägga sig.

Hög aktivitet innan sprängning av kraftledningstorn
Noggranna förberedelser.

I skogsavverkning med motorsåg sågas fällskär dit man vill ett träd skall falla. När kraftledningstorns stål skall fällas krävs skärbrännare för att försvaga konstruktionen för att kunna styra vikten när smällen kommer.

Till Internetfoto YoutubeInternetfoto YouTube

Det gör att tyngden från tornet viker sig mot de försvagade punkterna och faller i beräknad och rätt riktning.

Skärbrännare för fällning av kraftledningstorn
Skärbränning i stålkonstruktion.

Eftersom tornet på Mälarhöjdsbadet var det högsta i projektet där totalt 51 stycken torn med luftburna elledningar skall tas ned. Därför krävdes en tre gånger kraftigare laddning än det normala.

Ellevio apterar kraftledningstorn Mälarhöjdsbadet
Apterar extra laddning.

Det blev en rejäl smäll när sprängladdningarna detonerade. Men det 60 meter höga tornet som restes år 1938 föll exakt enligt planerna.

Mälarhöjdsbadets kraftledningstorn fälls och faller i rätt riktning.
Faller rätt

Direkt efter tornet landat och säkrats inleddes arbetet för grävmaskin med hydraulisk klippsax att klippa ned stolparna i kortare och mer hanterbara bitar. Detta för att enklare kunna transportera bort skrotet för återvinning.

Mälarhöjdsbadets kraftledningstorn klipps i mindre delar efter fällning.
Snabb igångsättning med att kapa skrotet.

Förutom en kraftig kapacitetshöjning för Stockholms elförsörjning med det nya och nedgrävda stamnäten med plats för 400 000 volt istället för tidigare luftburna 220 000 volt så får även Mälarhöjdsbadet inför Beach 2024 också en rejäl kapacitetshöjning.

Skrotad luftledningsstolpe ger bättre plats för solbad.
Fler solsäkra platser Inför Beach 2024 på Mälahöjdsbadet

Fler solbadare kommer säkert få skuggfria platser nu när det enorma ståltornet och betongfundamenten gjort sitt och snart är helt borta. Det lär säkert vara något många kommer gilla då det är dags för Beach 2024 på Mälarhöjdsbadet.

Kolla även in Internetfotos blogginlägg Stärkt elförsörjning i Stockholm. Det innehåller ett kort videoklipp med bildspel då kraftledningstornet på Fågelön mitt emot Mälarhöjdsbadet sprängdes ned den 8 november 2023

Meddela de i ditt nätverk som kan vara intresserad av det här inlägget.
Prenumerera påDet finns alltid något att fira eller uppmärksamma. Varje söndag skickas nyhetsbrev med efterkommande veckas temadagar, namnsdagar och nationaldagar.

3 Kommentarer

Kommentarer är stängda