
Mandel och socker som valsas samman blir till marsipan. Kvalitén på marsipanen blir bättre ju högre andel utvunnen mandelolja som används då massan bildas.
Marsipan kom till på 600-talet då araberna började blanda finmalen mandel med socker som bildade den formbara massan. Under korstågstiden nådde marsipanen Europa. I Sverige omnämns marsipan för första gången på 1520-talet.

Sötsaker såldes då främst på apotek och marsipan ansågs ha god inverkan på förstoppning och impotens. Men som den kände 1500-tals astrologen Nostradamus lär ha uttryckt sig om marsipankakor: ”De kan användas som medicin men är mycket goda att äta när som helst”
Prinsesstårta är en egen favorit ifall det råkar bli en tårtbit någon gång. Ett gott te till bakverket är en höjdare.
Marsipanens dag uppmärksammas alltid den 12 januari

Så passa på den här fredagen att köpa med dig ett par kondisbitar med marsipan och bjud kollegorna på en goofika till ”Kvart-i-tre pausen”
Figurerna är inte av marsipan, utan de ingår i Internetfotos fotogenre Miniworld