Activity Area Skydd 2018
Activity Area

Tjänstehundsuppvisning i specialbyggt kontorslandskap på fackmässan ”Skydd 2018” Stockholmsmässan i Älvsjö.

Securitas har ca 170 skyddshundar i landet varav tio har kombinerad specialkompetens i sprängmedelssökning. Fler inom specialutbildningen för EDD, Explosive Detection Dogs
är på gång. 10 stycken ytterligare hundar utbildas just nu för att specifikt bli EDD-hundar.

På fackmässan ”Skydd 2018” hade mässan ordnat en Activity Area för uppvisning av tjänstehundarna. I tillfälliga kontorslandskapet visade några av bolagets hundinstruktörer, väktare och skyddsvakter med tjänstehundar vad de kan ställas inför då vaktbolaget är på plats där obehöriga är igång med gärningar som kräver åtgärder för att säkerställa säkerhet, ordning och trygghet.

Securitas Herman kontorssök
Lokalsök

Herman

Skyddsvakt (får bära vapen) och skyddshunden Herman arbetar på anläggningar med hög säkerhet. Oavsett om det är hamnanläggningar, skyddsobjekt, myndigheter och andra offentliga byggnader ska obehörig allmänhet inte vara där.

Skyddshund med och avvisar
Avvisning

Herman är en nioårig Malinois och tjänstgjort som skyddshund i fem år. Han är extremt duktig på att växla mellan jobb-Herman och hemma-Herman. När föraren har klargjort
att det är jobb på gång är Herman beredd på alla möjliga sorters uppdrag och inger
snabbt respekt ifall någon gömt sig på otillåten plats och måste avvisas.

Blir situationen hotfull backar inte Herman för att gå mellan och skydda sin förare. Angriparen gör nog bäst i att inte försöka ge sig på en arbetsvillig och tjänstgörande skyddshund.

Skyddshund och figurant
Skydd

När insatsen är klar, läget återställts och Herman kopplar ur ”Workmode” blir han världens kelgris.

Kaizer, EDD - Explosive Detection Dogs

EDD hund sprängmedelssök
Sprängmedelssök

Kaizer är 4,5 år är också av rasen Malinois. I hans tjänst tillsammans med väktare
(ej vapen) ingår även sprängmedelssökning.

EDD-hund är specialutbildad på explosiva ämnen och är licensierad av Länsstyrelsen. Hundens uppdrag kan bestå av genomsök på byggarbetsplatser, evenemang med ökad hotbild, idrottsanläggningar, raffinaderier och andra skyddsklassade anläggningar etc...

Semtex sprängmedel
Semtex

På uppvisningen genomsökte Kaizer kontorsmiljö och fordon där han hittade den bit sprängmedel som gömts i skåp och fordon.

Placering sprängmedel
Placering
Uppvisning EDD-hund hittar sprängmedel i bil.
Uppvisning explosivt föremål i fordon

Utöver EDD halsbandet är Kaizer riktigt duktig på skydd också. På hans meritlista finns även Årets Skyddshund 2017, en civil utmärkelse av SBK, Svenska Brukshunds Klubben

Morris, Riesenschnauzer

Malinois och schäfrar är raser som väldigt ofta blir tjänstehundar. Men även andra raser funkar fint som arbetande skyddshundar de också.

Riesenschnauzer Skyddshund
Snabbt försvar.

Exempelvis har Securitas två Riesenschnauzer. Skyddshunden Morris 7 år fixar skydd och hjälper till med platsbevakning av fälld buse medan visitation och väntan på polis görs.

Securitas riesenschnauzer platsbevakning
Platsbevakning.

Självklart blir hundar också extra taggade och behöver komma ned lite efter ingripanden. Efter varje insats får hundarna belöning kanske med favoritleksak och omklappning. Det ger arbetsro i nästa utryckning.

Securitasväktare kramar om sin tjänstehund
Belöning.

Väktarhund vs Polishund

Några viktiga skillnader som finns mellan väktar och polishundar är att väktarekipaget måste avbryta insatsen då en buse inte är inom synhåll i flykt. Väktaren får heller inte börja spåra, utan måste invänta polis som då tar över.

Väktaren måste också alltid ha hunden kopplad medan en polis kan släppa sin hund mot person som flyr och inte stannar på polisens order. Sen är det också endast polisen som får använda hund då det gäller sök efter narkotika.

Både väktarhund och polishund måste årligen avlägga prov för att fortsätta som tjänstgörande skyddshund.

Läs gärna Internetfotos tidigare inlägg från övningstillfälle hos Polisens hundenhet i Rosersberg. Polishund tränar skydd

Dela gärna det här...