Rumänska EU-pass för sällskapsdjur
Foto: Uppgiftslämnare

Flera omständigheter som länsveterinären uppger saknas i ärendet har säkert gått att kontrolleras bättre än vad som verkar ha gjorts. Flera hundar visar sig ha godkända nivåer antikroppar mot rabies. Distriktsveterinärens intyg beskriver att de flesta vovvarna har Diagnos och Prognosstatus att vara OK. Sen tillkommer även Malmö åklagarkammares förundersökningsledares beslut om att lägga ned förundersökningen mot transportören.

Länsstyrelsen Skånes länsveterinär Leif Felton har i Public servicemedia SVT Skåne artikel meddelat att alla hundar skall avlivas.

Bakom beslutet ligger flera orsaker säger Leif Felton. Hundarnas dokumentation saknas, hundarna är delvis i dåligt skick och att Länsstyrelsen Skåne försökt få tag på transportören utan att lyckats berättar Leif Felton

Anonym snabbfråga

Är du hundägare?

Så här ser svaren ut just nu

Laddar ... Laddar ...
Skånes länsveterinär kan ha brustit i sin utredning om avlivning av 15 hundar
Skärmdump SVT Skåne 211001 ang avlivning 15 hundar.

Länsveterinär Leif Felton menar också i SVT-intervjun att alla hundarna ”teoretiskt sätt skulle kunna haft rabies” och att det skulle ”medföra stora kostnader” för karantän.

Veterinärbesiktning och beslut

Internetfoto ställer sig kritisk till uttalandet att ”teoretiska grunder” samt ”stora kostnader” för karantän ska vara något som en länsveterinär ska ha med i bedömning till att fatta beslut om avlivning.

Bland Internetfotos inhämtade information finns även de 15 hundarnas veterinärbesiktningar som utfördes den 15/9-21 av distriktsveterinär i uppstallningslokalerna.

I dessa veterinärundersökningar framgår att stor majoritet av hundarna. Det vill säga 12 st hundar fått Diagnos och Prognos: God

Av dessa 12 hundar har tre hundar tilläggsanmärkning om att behöva behandling med foder, tvätt och rengöring samt behandling av ögon, öroninflammation etc...

Två hundar ser ut att behöva lite mer behandling än de andra. Kraftig klåda som måste behandlas samt en hund som dessutom väntar på utvärdering av en parasitutredning. Dessa två har i veterinärbesiktningen från den 15/9-21 inte status OK

Åtminstone hälften av hundarna har även visat antikroppar mot rabies. Tre av hundarna har godkända värden medan fyra hundar inte nådde ända upp till godkänd nivå.

Den hund som avlivades hade inga antikroppar men visade ingen rabiessmitta. De övriga sju hundarna saknade nivåer helt.

Dokument och Malmö åklagarkammare

TRACES Hälsointyg
Del av TRACES Hälsointyg.

TRACES är ett gemensamt EU databas-register där alla djur som ska förflyttas från ett EU land till ett annat måste registreras med uppgifter om transportör, mottagare, Hund-ID, passnummer, datum och tid för avresa etc...

Enligt dokument Internetfoto begärt från Jordbruksverket visar att hundarna innan transport till Sverige är registrerade i TRACES med mottagare för varje hund.

Nedlagd brottsmisstanke mot transportör

Internetfoto har även varit i kontakt med förundersökningsledaren vid Malmö åklagarkammare som genom mejlkonversation meddelat: ”Grunden till att förundersökningen lades ned var att det inte fanns anledning att anta brott som hör under allmänt åtal”

Förundersökningen lades därför ned den 15 september 2021 Därmed lär säkert transportören också ha fått sin frihet åter. Förundersökningsledaren säger även att det heller inte fanns annat val än att återlämna hundpassen till transportören. (I detta med hundpassen är en kommande intressant historia på gång här på Internetfoto)

Länsstyrelsen Skånes bedömning om att hundarna kunde anses som övergivna eftersom transportören satt frihetsberövad kan ju tyckas anmärkningsvärt.

Transportören släpptes tidigt i ärendet och i TRACES databas-dokumentationen finns mottagare för samtliga hundar. Så att hävda hundarna övergetts kanske kan ses som en överdrift enligt Internetfoto

Länsstyrelsen Skånes beslut har fattats av länsassessor Anna-Britt D. Adell med länsveterinär Leif Felton som föredragande. Så nu återstår vilket besked som kommer från Förvaltningsrätten i Malmö

En hund är sedan tidigare avlivad och ingår inte i överklagan. Men resterande 14 av dem lever ännu och står inför ny bedömning om avlivning eller ifall de får fortsätta leva.

Kommande inlägg

Har det dessutom verkligen varit så svårt att nå transportören? Internetfoto har uppgifter att undersöka vidare som bevisar motsatsen till att denne skulle vara svår att få tag på.

Dessutom om Internetfotos uppgifter stämmer skall transportören även ha visat sig vara väldigt samarbetsvillig och är en av fler personer som är med och överklagar till Förvaltningsrätten. Personen har dessutom...

Återkommer om det, så häng på Internetfoto och följ det här ärendet.

Meddela de i ditt nätverk som kan vara intresserad av det här inlägget.

Internetfoto Nyhetsbrev

Prenumerera och bli uppdaterad med spaningar på hundämnen, utvalda pressbevakningar och fotouppdrag som kan vara intressant och gynnsamt för dig.

Anslut dig du också

* Obligatoriskt fält

Jag samtycker till att mottaga "Nyhetsbrevet från Internetfoto " med Internetfotos integritetspolicy.

Du kan när som helst avbryta prenumerationen genom att klicka på länken i sidfoten i utskicket Internetfotos Nyhetsbrev. För information om sekretesspraxis, besök Internetfotos integritetspolicy på https://www.internetfoto.se/integritetspolicy/

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Intuit Mailchimp

Vad tycker du?

Skriv kommentar

Fyll i namn