Varg - Kolmårdens Djurpark 2014
Varg - Kolmårdens Djurpark 2014 Foto: Patric L / Internetfoto
Hundägare finns inom alla samhällsgrupper och branscher. Anonym snabbfråga

Är du hundägare?

Så här ser svaren ut just nu

Laddar ... Laddar ...

Dokumentär om vargarnas nyckelroll i att rädda och återställa ett naturligt balanserat ekosystem i nationalparken Yellowstone.

Första mars 1872 blev Yellowstones med sin yta på 9000 km² världens första nationalpark. Men vargar och andra rovdjur blev något som tyvärr ansågs vara onda djur som skapade stora problem med sitt dödande.

Varg - Skansen 2013
Varg - Skansen 2013 Foto: Patric L / Internetfoto

Därför började man tidigt på 1900-talet utrota vargarna och år 1926 sköts den sista. Utan varg och minskat bestånd med andra rovdjur tog växtätarna allt snabbare över. Efter 70 år utan vargar i nationalparken visade sig katastrofen vara ett faktum.

Till Internetfoto YoutubeInternetfoto YouTube
Skärmdump - Vargarnas nya Yellowstone
Skärmdump SVT Play

Växtätande djur med främst hjortdjuret Vapiti hade blivit för många. Detta ledde med tiden till att allt större områden stod utan träd och buskar. Med minskad växtlighet försvann även många andra djurarter.

Återinförsel

Man prövade därför på 50- och 60-talen genom parkförvaltningen få ned antalet betande djur med jakt. Fast det hjälpte inte. På 90-talet var populationen med växtätande djurantal så högt att regeringen i Washington beslutade att återinföra vargen i ett försök att få ordning på nationalparken.

Den tidigare utrotningen av vargar hade visat sig vara ett stort misstag. Mellan 1995-1997 fångades därför vargar in i Kanada för att återinföras i Yellowstone. Totalt under de här åren släpptes 41 vargar ut i nationalparken.

Då dokumentären spelades in 2019 var vargbeståndet drygt 100 vargar som levde i 11 flockar. Deras närvaro sedan drygt 20 år förändrade inte bara floran i Yellowstone. Med tiden har det visat sig att vargen hela tiden varit den främsta anledningen till att även faunan stärktes.

Många andra djurarter har efter vargens grundarbete gett frodigt liv som skapat ett naturligt balanserat ekoliv i Yellowstone

Klicka in: Vargarnas nya Yellowstone

Se verkligen där här dokumentären från 2019. Synd bara att SVT vid skrivande stund valt att visa programmet till och med 21 november 2022. Förhoppningsvis kan de ändra tiden och lägga dokumentären i deras öppna arkiv utan tidsbegränsning.

Meddela de i ditt nätverk som kan vara intresserad av det här inlägget.
Prenumerera påDet finns alltid något att fira eller uppmärksamma. Varje söndag skickas nyhetsbrev med efterkommande veckas temadagar, namnsdagar och nationaldagar.