Det sovande folket
Det sovande folket

Många skriver böcker efter sina karriärer. Fredrik Reinfeldt skrev ”Det sovande folket” tretton år innan han valdes och tillträdde till statsministeruppdraget mellan 2006 - 2014

Min nyfikenhet att läsa ”Det sovande folket” bygger på hur en person tänkte innan han landade in i toppolitiken. År 2003 blev Fredrik Reinfeldt moderaternas partiledare och mellan 2006-2014 var han Sveriges statsminister.

I första kapitlet i ”Det sovande folket” kommer min känsla in på George Orwells bok 1984 om tankestyrning och "Storebror ser dig"

Fast i Reinfeldts bok lyser fokus istället på en svensk framtid med en otrygg välfärd byggd på socialistisk politik med bidragssystem och passivisering av de svenska folket som lett till vad Reinfeldt kallar "Välfärdsdöden"

Baksida Det sovande folket
Baksida

Reinfeldt beskriver i sin bok om ett bidragssystem som byggts upp under 53 år av Socialdemokratisk politik där medborgarna vant sig med generösa ekonomiska bidrag som utnyttjats till försörjning istället för att skapa möjligheter där människor själva kan försörja sig väl och kunna ta eget ansvar till att ordna ett liv som de önskar leva.

Passivitet

Istället har bidragseffekten tvärtom gjort att passiviteten vuxit till en allt mer sittande sovställning. Fredrik träffar väldigt rätt om framtiden då han -93 skrev futuristiskt om användande av TV- apparater med inbyggt system för att via fjärrkontrollen beställa mat, kommunicera med husläkare, få böcker upplästa, rösta via valkonto med mera.

Tillsammans med bidragssystemet och stillasittande zappande utan att behöva gå ut kanske meningarna på sidan 52 i boken blir ett faktum:

Svenskarna är mentalt handikappade och är indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd. Tecknen är mycket tydliga hos de uppväxande släktet 60 och 70-talsfödda”

Dessa meningar blir verkligen tokiga när man läser dem citerade och ryckta ut ur sitt sammanhang. Men när man läser dem i sin helhet om försörjning genom bidrag och passivt leverne med stillasittande zappande inomhus utan att behöva gå ut och där träffa andra människor, och då gärna över generationsgränser. Då får dessa meningar en helt annan innebörd.

Hjälp

I boken framgår det även klart och tydligt att Reinfeldt är för att sträcka ut en hjälpande hand med ekonomiska bidrag till människor som hamnat i svåra och krångliga livssituationer, både i Sverige och utanför landets gränser.

I bokens sista kapitel ”Visst går det att påverka” berättar Fredrik hur han tillsammans med andra i Värnpliktsrådet i mitten på 80-talet startade insamling till svältkatastrofen i Afrika.

Insamlingsprojektet gick ut på att få värnpliktiga att skänka en daglön som vid tiden var 25 kr/dag. Resultatet blev 500.000 kr som via Röda Korset nådde många behövande människor i svält.

Jag tolkar Reinfeldts rader till att det ska finnas tillfällig ekonomisk hjälp att få för att kunna hitta lösningar för ett bättre liv än att bidragen ska vara långtidsförsörjning utan att göra sitt yttersta att vilja ta sig ur det oönskade läget, både som bidrag hemma i Sverige och bistånd till utlandet.

Innehållet

Samtliga fyra kapitel fördelade på bokens 124 sidor var intressant att läsa.
Bokens kapitel är:

  • Hur väcks det civila samhället
  • Dagbok i en människas liv
  • Ansvar, moral och egna normer
  • Visst går det att påverka

 

Det sovande folket skrevs av Fredrik Reinfeldt och gavs ut av Moderata Ungdomsförbundet år 1993

ISBN: 91-86194-10-0

Hitta boken

Kungliga Biblioteket, Humlegården Stockholm
Kungliga Biblioteket

Boken är väldigt svår att hitta på begagnatmarknaden men också på vanliga bibliotek för lån. För egen del krävdes ett besök på Kungliga Biblioteket som är Sveriges nationalbibliotek där all tryckt material i Sverige sparas i arkiv.

Nästan som Fort Knox

Lånekort Kungliga Biblioteket
KB Lånekort

Nästan allt material hos KB måste läsas på plats. Reinfeldts bok är dessutom placerad av någon anledning på Specialläsesalen. Det är en avdelning där materialet av olika orsaker bedöms vara för ömtåligt eller unikt för hantering i Stora läsesalen.

För att komma in där skulle legitimation, lånekort och inskrivning med tid in och ut göras hos placerad väktare vid den låsta entrén.

Sammanfattning

Skriven krönika har gjorts helt utan egen politisk värdering. Anledning till att vilja läsa boken var nyfikenheten hur en person tänkte politiskt innan han blev partiledare och statsminister.

Dessutom är Sveriges rådande låsta politiska läge en stark drivmotor till att jag ville läsa en tidigare statsministers tankar innan han blev Sveriges ledare.

Som krydda på moset var även bokens svåra tillgänglighet en anledning.

/ Patric L, Internetfoto

Dela artikeln.

Vad tycker du?

Skriv kommentar
Fyll i namn