Fånga pressbilder innan något händer
Trots att Postnord ligger vid "ingenting" händer där grejer.

Som pressfotograf är det bra att ha en bildbank med tidlösa bilder som man kan plocka fram snabbt som illustrationer i återkommande pressbevakningar.

Postnord
Postnord

Fånga pressbilder innan något händer eller till kommande artiklar längre fram så är genrebilder med skyltar, entréer, byggnader, flaggor är några bra exempel på tidlösa bilder.

Ett trick som kan vara bra för en pressfotograf att tänka på är att uppmärksamma sånt som ofta återkommer i pressmedia. Temabilder med julafton, påsk, midsommar, tid för semlor och annat som ofta återkommer är bra att fotografera mycket. Med sådan bildbank har man bilder som kan användas flera gånger i olika artiklar, reportage och medier.

Postnord

Postnord Money
Bra genrebild vid portohöjningar m.m.

Sen har vi även det här med företag och andra verksamheter som hamnar i media titt som tätt. Postnord är ett typexempel på verksamhet som en skylt eller något annat kan användas gång på gång under en tid. Själv tror jag det inte är långt borta innan det dags igen. Julklappar och andra leveranser som kommer på avvägar brukar det skrivas flitigt om.

Postnord infotavla
Infotavla

Men även genrebilder behöver bytas ut ibland för att skapa variation och inte bli för tjatiga. För egen del behövde jag därför uppdatera exteriörbilder från Postnords koncernkontor i Solna.

Säkerhetspolisen

Det som blev så himla märkligt vid mitt fototillfälle vid Postnord var att samtidigt jag höll på att fota där blir en person med kamera gripen vid verksamheten i närheten av där jag höll på att plåta.

Den händelsen blev en nyhet som bland annat SVD, Aftonbladet skrev om. Deras artiklar handlar om att personen misstänks för spionage eftersom det var entréer och utgångar till Säkerhetspolisen som personen fotograferade.

Aftonbladet: Man gripen vid SÄPO

Här är man alltså och ska fota kommande genrebilder om Postnord så står man i ett område som heter Ingenting och samtidigt blir en angelägen nyhet.

Som pressfotograf vill man ju vara så tidigt som möjligt i händelsernas centrum. Men vad konstigt det hade blivit i det här fallet om jag sett gripandet, dokumentera det och sedan publicera nyheten.

Risken hade ju varit överhängande att först själv bli gripen och det skulle ju vara väldigt svårt att kunna förklara varför två fotografer hänger runt Säkerhetspolisen och plåtar samtidigt.

5G-utbyggnad

Tidigare har jag skrivit artikel om just ett sådant läge. Inlägget handlar om 5G-utbyggnaden och som jag skrev efter ha sett en webbintervju med en professor från Karolinska Institutet som berättar om strålningsriskerna.

Till artikeln behövde jag självklart bilder med antenner. Jag hade sett lämplig utrustning men kände att den såg rätt avancerad ut. Därför var det läge att mejla till fastighetsägaren och fråga först att det var okej att fota utrustningen så jag inte fotar något som är skyddsobjekt eller dyligt.

Antennanläggning på flerfamiljshus.
Är det riskfritt att byta ut dagens teknik?

Efter ett tag fick jag svar från fastighetsbolaget med att det var okej att fånga pressbilden. Här kan du klicka in och läsa inlägget om:

5G och eventuellt kan biologiska risker finnas

Antenner väcker bokstavligt känslor

Just vid antenner har det tidigare hänt att personer med kamera har hamnat i besvärliga situationer. Ta bara arboristerna som 2017 var på jobb i Stockholm. De hade riggat en kamera utanför hotellfönstret för att filma moln. Plötsligt blev de stormade av insatsstyrkan när de låg och sov.

Aftonbladetlänk till nyheten: Filmade moln – Då stormade insatsstyrkan

Därför är andra tipset vid pressfoto av den här typen av fotografering vid känsliga adresser och objekt så är det säkrast att presentera sig, fråga och berätta syftet varför man är där.

Dela gärna det här...