Husbilsprat med Skatteverket
Husbilsturism Långholmen

Efter ett givande samtal med Skatteverket börjar jag få ett litet grepp om debatten om kostnader att ha husbil.

Mitt husbilsprat med Skatteverket började efter ett par e-mail med Transportstyrelsens pressavdelning. De gav mig en del grundfakta men också en rekommendation att kontakta Skatteverkets avdelning för fordonsskatter

Det har varit rena kalabaliken i media om att skatten för alla husbilar kan komma närma sig 30 000 kr per år från och med den 1 september 2019. Många som sitter i sina husbilar och de som drömmer om att kunna göra det så finns det ett lugnande besked i dagsläget.

Så som jag uppfattade Skatteverket kan de som redan har sin husbil känna sig lugna. För dig som har din vagn kommer inga kostnader på 25”-30 tusen kronor uppstå i det här läget.

Det som först är på gång den första september 2019 är att de nya husbilar som står till försäljning hos handlare ska vara registrerade hos vägtrafikregistret med det så kallade WLTP underlaget. Det vill säga CO2 utsläppsgränser.

WLTP infördes redan 2017 och gällde alla ”nya biltyper” från september 2017. Nya biltyper är modeller som introducerats på marknaden för första gången. I en övergångsperiod har EU tillåtit att en mindre mängd nya osålda bilar fått testas efter det tidigare NEDC-direktivet att få registreras som slutseriefordon fram till slutet av augusti 2019

September 2019 / Januari 2020

Så nu den 1 september 2019 borde det innebära att alla nya fordon som står hos handlare ska vara WLTP-registrerade hos vägtrafikregistret.

Från 1 januari 2020 ska alla nyregistrerade husbilar vara i vägtrafikregistret med WLTP-värden där de kommer börja avgiftsbeläggas efter Bonus/Malus. Här är det viktigt att du som husbilskund verkligen kollar upp vad skatt och avgift blir innan du bestämmer dig för att köpa en ny husbil.

Vägtrafikskatt är en sak, utsläppsavgiften en annan. Om du vill slippa bli överraskad om högt pris. Kolla en extra gång innan du slår till med ditt köp av ny husbil efter den första januari 2020

Är du husbilsägare?

Visa resultat

Laddar ... Laddar ...

I skrivande stund drabbar inte det här dig som redan sitter och myser i en vagn på en härlig semester. Så keep it cool och njut av semestern 🙂

Husbilar och båtar
Viktigt för Svensk turistnäring

Bränsleoptimering

Personligen tycker jag det är olyckligt att bara slänga på en massa avgifter till höger och vänster. Dessutom att göra det utan att tipsa om att det finns praktiska saker en husbilsägare kan göra för att få en miljövänligare körning redan idag.

Först och främst finns det ju bränslealternativ som HVO100 som är ett biobränsle. I vilka husbilsmodeller skulle det bränslet kunna användas? Eftersom det är viktigt att veta om just din modell kan rulla på HVO100 måste du lyssna med tillverkaren ifall det går att köra på bränslet.

Sen finns också ett svensk företag som under många år och hårda tester fått fram en patenterad formula. En produkt som ger fina bränslebesparingar i alla 4 och 2-taktsmotorer.

Det har gjorts många tuffa tester med formulan i trafik och laboratorium. Testbilar har rullat i verklig trafik i alla olika miljöer och årstider. Fordon har också testats på verkstad specialiserad på bränsleförbrukning.

Sammanfattningen efter lång tids arbete har testerna visat märkbart bra bränslebesparingar. Med minskad bränsleåtgång sänks även utsläppen.

Formulan är även bra för bränslet som ligger i tanken. Den har antibakteriella och antikorrosiva egenskaper. I fordon och framför allt husbilar som står stilla ganska mycket och länge är ju det här med bakterietillväxt något som kan få en motor att hosta en del. Speciellt om bränslet legat stilla i tanken några månader.

Formulan håller tank och bränslesystem fritt från ovälkommen bakteriell tillväxt. Bränslet  behåller därför sin kvalité längre och ger renare drift då det är dags att starta upp igen efter ett längre stillastående uppehåll.

Så det här med CO2 -utsläpp kan man hitta lösningar på från olika håll. Jag är verkligen förvånad över att det inte tagits upp och presenteras bättre både från bestämmande instanser, mediarapportering och från fordonsbranschen.

Länktips

Här kan du kolla in en tidigare artikel om bränsleoptimering på Internetfoto. Den visar med bilder hur ett avancerat test med bränsleförbrukning i en taxi från SverigeTaxi gick till:
Bränsleoptimerare för billigare mil

Här ett par andra intressanta länkar:
Transportstyrelsen Vägtrafik
WLTP fakta

Dela gärna det här...