Hjärtstartare tunnelbana T-centralen, Sergels Torg , Stockholm
SL T-centralen, Sergels Torg

Varje år drabbas cirka 10 000 människor i Sverige av att hjärtats pumpfunktion oväntat helt upphör pumpa runt blodet.

Hjärtstartare räddar liv vid plötsligt hjärtstopp som är den vanligaste dödsorsaken. Det är också ett tillstånd som kan drabba vem som helst oavsett ålder och kön. Hjärtstopp kan inträffa överallt på dygnets alla timmar. Av de ca 10 000 plötsliga hjärtstopp som inträffar årligen överlever drygt endast 500 personer.

Hjärtstartare SL t-bana Hötorget-
T-bana Hötorget

Hjärtstartare

Genom snabba insatser på plats med rätt utrustning och kompetens skulle statistiken istället hamna mellan 50-75 procent som överlever. Med ökad kunskap och fler hjärtstartare utspridda på ställen bland allmänheten, arbetsplatser och i boendemiljöer skulle därför tusentals fler liv kunna räddas varje år.

Du kan var den nästa som räddar någons liv, eller så är det du eller jag som kan räddas av någon annan.

Hjärtstartare Stockholms Central
Stockholms Central

Kollektivtrafik, tågstationer och flygplatser är självklara platser. Även andra ställen med hög besöksfrekvens har ofta hjärtstartare nära till hands ifall någon skulle drabbas av ett hjärtstopp som kräver snabba insatser.

Taxi Kurir rescuecar
Rescuecar

Utöver fast monterade hjärtstartare finns även mobila enheter. Taxi är en viktig verksamhet som kan hjälpa till när ett hjärtstillestånd inträffar.

En taxi utrustad med hjärtstartare är ofta på rull dygnets alla timmar och kan ta emot larm när de är närheten av en trafikolycka eller adress där ett hjärta har stannat. Livsavgörande insatser kan då göras innan ambulans eller räddningstjänst hunnit fram till platsen.

I dagsläget har Taxi Kurir i Stockholm 15 bilar med hjärtstartare. Hos Taxi Stockholm är antalet 27 mobila enheter.

Därför sker hjärtstopp

Anledning till att hjärtat helt kan sluta slå är många. Förutom medfödda och många gånger omedveten hjärtsjukdom är också kranskärlssjukdomar en hög riskfaktor.

Kranskärlssjukdomar uppstår genom exempelvis rökning, låg fysiks aktivitet, höga blodfetter och högt blodtryck. Dopning och droganvändning skapar också ökad risk till att falla offer för plötsligt hjärtstopp. Även stress är en stark påfrestning för hjärtat.

Vid hjärtstopp faller den drabbade snabbt i medvetslöshet. Det handlar endast om ett tiotals sekunder eftersom det syrerika blodet helt upphör att pumpas runt i kroppen.

Alla organ drabbas av syrebristen. Framför allt ökar risken till svåra hjärnskador som inträffar redan efter ett par minuter. Sen är döden inte långt borta.

Hjärtstartare hos Adidas Kungsgatan/Sveavägen i Stockholm
Adidas Kungsgatan/Sveavägen

Fysisk aktivitet och bättre kondition

Den senaste tiden har det också kommit färska rapporter och nyheter om att konditionen minskat kraftigt hos befolkningen. Vi rör på oss för lite och allt fler människor har så pass dålig kondition att de inte ens orkar gå en kvick promenad på tio minuter utan att behöva stanna och vila en stund.

Hjärtstartare Adidasbutik.
Hjärtstartare Adidasbutik.

Adidas är ett av många företag med hjärtstartare som har registrerats i hjärtstartarregistret. Butiken på Kungsgatan/Sveavägen har en hjärtstartare där informationen i registret föredömligt är uppdaterad med bilder på placeringen.

Dessutom har de produkter som kan få just dig att minska dina risker till att vara den som måste behandlas med hjärtstartare. Hoppa i jumpaskorna och börja röra på dig så du pallar minst en snabb promenad på 10 minuter utan att vila.

Saknar du dojor, ja, då är det dags att skaffa ett par.

Hjärtstartare och joggingskor i Adidasbuti.
Livsavgörande hälsa

Sveriges alla registrerade hjärtstartare

Hjärtstartare
Hjärtstartare

På webbplatsen www.hjartstartarregistret.se får du snabbt information var det finns en registrerad hjärtstartare till hjälp i en kritisk nödsituation där det handlar om extrem kort tid för att rädda ett liv.

Dela gärna det här...
Nyhetsbrev

annons

1 kommentar