Nordbygg
Nordbygg, allt inom bygg och fastigheter.

Under fyra dagar förväntas Stockholmsmässan i Älvsjö ta emot 50 000 besökare från bygg och fastighetsbranschen.

På Nordbygg är över 900 företag på plats och fyller mässhallarna med VVS, ventilation och inomhusklimat, byggmaterial, verktyg, personlig utrustning, säkerhetsprodukter och mycket annat.

Seminarier och kunskap

Nordbyggsscenen
Nordbyggsscenen

På ”Nordbyggsscenen” finns många seminarier att lyssna till. Programpunkterna avlöser varandra med bland annat jämställdhets, -utbildningsfrågor och vad byggmarknaden ställts inför 2018

Kunskap och karriärstorg
Kunskap och karriärstorg

Vid scenen finns även ett kunskap och karriärstorg där nya kontakter skapas och informations delas. Ett bra initiativ då det även är gymnasieelever på mässan för att scanna branschen och som klättrar på väggarna för att komma ut i yrkeslivet.

Fredrika Bremer på väggen.
Fredrika Bremer på väggen.

Energismart beställare

Energiscenen Nordbygg
Energiscenen

På den här scenen kan du lyssna till föreläsningarna som tar upp frågor om driftekonomi och miljöprestanda som ska leda till energieffektivare fastigheter med exempelvis solcellsanläggning.

Solenergi

Energirika soltimmar
Energirika soltimmar

Solpaneler är något som kommer väldigt starkt på den globala marknaden, även så i Sverige. Produktutvecklingen på panelerna har gått i rasande fart och fortsätter nå nya bättre nivåer både i teknik och kostnader.

Smarta solpaneler

Smarta solpaneler
Smarta paneler, bra när exempelvis skorsten blir som ett solur och skapar skuggor på panelerna.

Regeln för en optimerarlös solpanel är att den aldrig är bättre en den sämsta panelen i anläggningen. Detta innebär att skuggor, smuts och annat som gör att solstrålar inte når fullt ut på en panel försämrar anläggningens effekt rejält då flera paneler drabbas av en panels solförlust.

Energiförluster uppstår ganska tidigt då det räcker att skuggor uppstår från exempelvis skorstenar, träd, flaggor etc...

Idag finns så kallade smarta paneler med maximum Power Point Track (MPPT) eller med den ännu effektivare Maximum Cell String Optimizers som är nästa generation av optimerare som redan är här. Dessa är till för att slå ut spänningsförluster i solpanelerna.

Paneloptimering solceller
Maxim Cellsträngsoptimering

Är du på gång att skaffa solpaneler kan det därför vara bra att ha en tanke på lägga till optimerare för effektens skull.

Kom även ihåg att lyssna vilka tyngder dina solpaneler klarar. Vintertid kommer snön och då gäller det att panelerna håller för detta. Be därför att få en en konstruktionsberäkning innan valet av panelerna som du bestämmer dig för.

Kraftpojkarna - Skandinaviens Konsultativa Solgrossist

Stort solpanelsintresse
Stort intresse för solpaneler

På scen stod Projektchef Jon Lundevi från Kraftpojkarna och höll föreläsningen:
"Solenergi – vilken utveckling kan vi förvänta oss"

Jon gav även många bra nyttiga tips om solceller och avslutade med frågestund.

Läs mer om Kraftpojkarna

Dela artikeln.

Vad tycker du?

Skriv kommentar
Fyll i namn