Skåpbil och hästtrailer kvar på gården trots smittorisk
I den här skåpbilen skall alla hundarna fått plats. Foto: X

Trots att stort antal hundar avlivats på grund av smittorisk. Skåpbilen de färdats i står kvar på gården dit den transporterats lastad på en finsk bärgningsbils flak.

Den tyska skåpbilen och hästtrailer kom till Haparanda den 13/14 maj 2023 från Finland
Fordonen den osannolika upptäckten gjordes i är inte omhändertagna och står kvar på gården.

Hästtrailer och skåpbil
Foto - X
230601

Jordbruksverket vet i dagsläget heller inte exakt hur många hundar som avlivats efter deras beslut.

Anonym snabbfråga

Är du hundägare?

Så här ser svaren ut just nu

Laddar ... Laddar ...

Händelsens tidslinje i korthet samt gårdens information om hästarna

  • Lördag 13 maj, bilbärgare kommer till gården med skåpbil och hästtrailer.
  • Söndag 14 maj, gården kontaktar Polis 114 14
  • Måndag 15 maj Länsstyrelsen fattar beslut om ”Omedelbart omhändertagande av 83 hundar och tre hästar”
  • Onsdag 17 maj Jordbruksverket fattar beslut om avlivning för de hundar som omfattades av länsstyrelsens beslut. ”Jordbruksverket - så vitt vi vet 82 stycken”
  • Onsdag 17 maj verkställs avlivningarna på grund av smittorisk samt att samtliga hundar saknar tillräcklig införseldokumentation.
  • Torsdag 25 maj Tullverket Presstjänst svarar Internetfoto via mejl att de inte är involverade i detta på något sätt.
  • Måndag 29 maj uppger Distriktsveterinärerna till Internetfoto på frågan om exakt antal hundar som avlivats: ”Av Jordbruksverkets beslut framgår att det är 82 hundar ”plus eventuella avkommor” som skulle avlivas”
  • Onsdag 31 maj uppger Michael på gården i telefon med Internetfoto att hästarna lever. De inväntar provsvar och vad som som skall ske med hästarna. Dessa skall enligt Michael vara ponnys och att det är en hingst, ett sto samt ett föl.
  • Torsdag 1 juni, skåpbil med kiss och avföring efter alla hundarna står kvar, även hästtrailern gör det.

Bilbärgning

Bilbärgningsföretaget som bärgat ekipaget är från Finland men hämtade enligt bärgarföraren skåpbilen och hästtrailern i närhet till Haparanda

Föraren av bärgningsbilen uppger bland annat i finsk media också att: ”Hundkiss rann ut från skåpbilen på bärgningsbilflaket.”

Enligt vad Internetfoto uppfattar den svenska texten i intervjun gjord av finsk media är att den tyska kvinnan kört från Finland och skulle via Sverige till Tyskland. Hon fick fel på bilen i Haparanda och valde ringa en bärgare i Finland eftersom hon ville vända tillbaka dit.

Då bärgaren anländer uppger han att han fattade misstanke om att allt inte stod rätt till men valde att lasta ekipaget. Han säger också att han stannat vid tullen och enligt honom skall tullen ha granskat innehållet i bilen och upptäckt att det fanns 80 hundar i den.

Polis och veterinär har då tillkallats där veterinär konstaterat att transporten slutar här och nu. Eftersom det skall ha varit omöjligt att lasta av djuren vid tullen ombads bärgaren därför transportera bilen till Pajala där kvinnan enligt bärgaren i en by hade bekanta.
(Det är en vanligtvis en bilresa på på två-tre timmar.)

Tullverkets delårsstatistik hundar 2020
Tullverket fasadskylt huvudkontoret Stockholm

Tullverket

Internetfoto har även den 25 maj varit i mejlkontakt med Tullverket presstjänst med frågan:

"Jag undrar ifall Tullverket har kännedom gällande det stora hundärendet som pågår i Norrbotten, Pajala? (Ärendet gäller över 80 hundar där beslut om avlivning redan verkställts. Dessutom innefattar ärendet även tre hästar)"

Samma dag 25 maj svarar Tullverket presstjänst via mejl:
"Vi på presstjänsten har kollat med verksamheten och Tullverket har inte varit involverat i detta på något sätt. Det är länsstyrelsen och Jordbruksverket som har hanterat ärendet."

Gården

Bärgaren med skåpbilen på flaket kom till gården lördag 13 maj. Personerna som tog emot ekipaget och fann innehållet ringde förstås 114 14 och anmälde detta till polisen.

Polisen tog emot anmälan över telefon söndag 14 maj men av någon märklig anledning upprättades aldrig en Polisanmälan.

Bärgning av skåpbil och hästtransport slutar med massavlivning
Anmälan till polisen gjord och finns dokumenterar den 14 maj

Utan det blev endast en anmälan som blev mer en rapport och underlag som vidarebefordrats till Länsstyrelsen Norrbotten.

Länsstyrelsen Norrbotten i Luleå fick det här till sig den 15 maj och begav sig 25 mil under måndagen för att se vad som pågick. Polis från Övertorneå anslöt och bistod Länsstyrelsen.

Men det finns ingen som polisanmält den här händelsen vilket personerna på gården givetvis trott då de ringt och anmält. Därför förstår förstås anmälarna inte varför den tyska kvinnan fått lämna platsen troligen också landet och att ingen hämtat skåpbilen och hästtrailern.

Ekipaget står ännu kvar på gården i Pajala. Trots Jordbruksverkets avlivningsbeslut som verkställdes den 17 maj på grund av smittorisk.

Internetfoto har igår 1 juni frågat Jordbruksverket via mejl om hanteringen av djurkropparna. Frågan handlade om hundarna som ingick i beslut om att avlivas efter smittorisk ifall dessa kroppar hanterats med stärkta restriktioner.

Svaret från Jordbruksverket till Internetfoto kom under fredagen. I mejlsvaret framgår att de här djurkropparna hanterats efter stärkta restriktioner.

Tidsstämpel tysk registreringsplåt.
Tidsstämpel 1/6-23
Foto - X
230601

Trots detta står den tyska skåpbilen och hästtrailern djuren färdats i ännu
kvar på gården i en by i Pajala 1/6-23

Läs även Internetfotos tidigare artikel:
Bärgning av skåpbil och hästtransport slutar med massavlivning

Meddela de i ditt nätverk som kan vara intresserad av det här inlägget.

Anlita Internetfoto för storytell-bilder som bryter mediebrus


Visste du att det tar endast 13 millisekunder för en människa att kunna identifiera en bild. Därför är bilder ett av det kraftfullaste verktygen för att bryta igenom mediebrus och uppmärksamma en verksamhets budskap. Efter bokfört fotouppdrag ingår även en exklusiv länkning till verksamhetens webbplats.
Läs mer om Fotouppdrag

Vad tycker du?

Skriv kommentar

Fyll i namn